Genelkurmay Başkanı Orgeneral Özel Ukrayna'da

Ukrayna’nın başkenti Kiev’e gelen Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, Ukrayna Genelkurmay Başkanı Tümgeneral Volodimir Zamana ile bir araya geldi.

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Özel Ukrayna'da
Karadeniz havzasının iki önemli ülkesi Türkiye ve Ukrayna genelkurmay başkanları, iki ülke ordularının bölge güvenliğinin garantörü olduklarını belirtti.

Genelkurmay başkanlığındaki heyetler arası görüşmede taraflar, iki ülke silahlı kuvvetleri arasında devam eden ilişkileri ve işbirliği olanakları ele aldı.

Ukrayna ve Türkiye silahlı kuvvetlerinin karşılıklı bölgesel güvenlik konularındaki tutumları, barış tatbikatlarına katılım, askeri standartlarda uyumluluk ve askeri birimler arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi gibi bir dizi konuyu ele alan Özel ve Zamana’nın görüşmesinde Türkiye’nin Kiev Büyükelçisi Mehmet Samsar, Askeri Ateşe Cengiz Fitöz ve İkinci Kâtip Berk Ece de hazır bulundu.

Tümgeneral Volodimir Zamana, Karadeniz Deniz İşbirliği görev grubu (BLACKSEAFOR) ve “Karadeniz Uyum Harekâtı” adlı çok uluslu ortak tatbikatlara, Ukrayna ve Türkiye'nin silahlı kuvvetlerinin müşterek katılımını iyi komşuluk ilişkilerine örnek olarak gösterdi.

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel ise, Ukrayna’yı Türkiye’nin önemli bir ortağı ve Ukrayna ordusunu ise Karadeniz bölgesindeki yakın arkadaşı olarak kabul ettiğini söyleyerek, “Karadeniz Uyum Harekâtı” sırasında Ukrayna’nın; işbirliği, bölgesel güvenlik ve komşuluk politikası güçlendirmeye yönelik çabalarını överek, savunma ve güvenlik alanında ikili işbirliği düzeyini stratejik olduğunu vurguladı.

Necdet Özel’in ziyaretinden duyduğu memnuniyeti dile getiren Tümgeneral Volodimir Zamana, Ukrayna ve Türkiye arasındaki ilişkilerin dinamik bir şekilde gelişmekte olduğunu belirtti ve olumlu ivmenin gelecekte de devam etmesini temenni etti.

Necdet Özel'in 1 Haziran’da Ukrayna’ya bağlı Kırım Özerk Cumhuriyeti’ni ziyaretinin ardından Türkiye’ye gitmesi bekleniyor .
Kaynak: İHA