Gümeli’de Arıcılara Eğitim Semineri

Zonguldak’ın Alaplı ilçesi Ziraat Odası tarafından ilçede arıcılık yapan üreticilere yönelik eğitim seminerleri sürüyor.

Gümeli’de Arıcılara Eğitim Semineri
Alaplı Ziraat Odası Tarım Danışmanları Eda Şişci Arslan, Perihan Taş ve Yalçın Yılmaz tarafından ilçeye bağlı Gümeli beldesinde arıcılık yapan üreticilere yönelik eğitim semineri verildi.

Arıcılık yapan 65 üreticiye verilen eğitim semineri ile ilgili bilgiler veren Alaplı Ziraat Odası Tarım Danışmanı Ziraat Mühendisi Perihan Taş, oda olarak ilçede arıcılık yapan üreticilere eğitim semineri verdiklerini söyledi.

Amaçlarının arıcıların daha verimli koloniler elde etmesini sağlamak olduğunu belirten Taş, "Ülkemizdeki koloni başına bal verimi oldukça düşüktür. Bunun en önemli nedenlerinden biride arı hastalıkları, zararları hakkında yeterli bilgiye sahip olunamaması, gerekli mücadelenin zamanında ve doğru şekilde yapılmamasıdır. Bizde bu amaçla dünyada sık görülen varroa hastalığı ve kireç hastalığı ile üreticilerimize bilgiler verdik. Varroa hastalığı ile organik mücadele yöntemlerinden bahsettik ve kireç hastalığında ise ıslah çalışmalarının ilaç kullanmaktan daha verimli bir yöntem olduğunu anlattık. Amacımız üreticilerimizin ilk önce arıcılığı bilinçli yapmalarını sağlamak daha sonra da organik arıcılığa teşvik etmektir. Bu anlamda eğitim seminerlerimizi devam edecektir” dedi.

Alaplı Ziraat Odası Tarım Danışmanı Ziraat Mühendisi Eda Şişçi Arslan da, "Oda olarak ilçedeki organik fındık ve bal üreticilerine yönelik eğitim seminerleri veriyoruz. Amacımız ilçemizdeki üreticilerimizin daha bilinçli bir şekilde üretim yapmalarını sağlamaktır. Ayrıca odamızda bize tahsis edilen odada çiftçilerimize yönelik bilgiler veriyoruz” diye konuştu.

Alaplı Ziraat Odası Tarım Danışmanı Ziraat Mühendisi Yalçın Yılmaz da, eğitim seminerinin ardından üreticilerin organik bal üretip satabilmeleri için öncelikle organik tarıma geçmeleri gerektiğini belirterek, organik tarım hakkında oda tarafından yapılan çalışmalar hakkında bilgiler verdi. Seminerin oldukça verimli geçtiğini belirten üreticiler de, Tarım Danışmanları Perihan Taş, Eda Şişçi Arslan ve Yalçın Yılmaz’a teşekkürlerini belirterek, Tarım Danışmanları sayesinde bu işi kulaktan duyma bilgilerle değil de daha bilinçli yapacaklarına inandıklarını ve eğitimlerin devam etmesini istediklerini belirttiler.

Gümeli Belediye Başkanı Ahmet Saydam ve Arıcılar Derneği Başkanı Hüseyin Tosun da, Tarım Danışmanları Perihan Taş, Eda Şişçi Arslan ve Yalçın Yılmaz’a teşekkürlerini belirterek kendilerine her türlü desteği vermeye hazır olduklarını belirttiler .
Kaynak: İHA