ABD Askerinin Başına Çuval Geçirme Eylemi Kamerada

Türkiye Gençlik Birliği (TGB) üyelerinin Bodrum'da 20 Ekim 2011'de ABD savaş gemisinden inen bir askerin başına çuval geçirdikleri eylemin görüntüleri ortaya çıktı.

TGB üyeleri, Süleymaniye’de Türk askerlerine, ABD askerleri tarafından çuval geçirilmesini protesto etmek için, ABD askeri Jesus Salazar Munoz’un kafasına çuval geçirmişti. Olayın ardından TGB üyesi 8 kişi hakkında 16 yıl 4 ay’a kadar hapis istemiyle dava açılmıştı. Çuval eyleminin görüntüleri ise eylemden 7 ay sonra ortaya çıktı. Görüntülerde, TGB üyeleri, bir mağazadan çıkan ABD askeri Jesus Salazar Munoz’un etrafını sararak ABD askeri olup olmadığını soruyor. Eylemciler daha sonra çuval eylemine hazırlanırken Munoz kaçmaya başlıyor. ABD askerini bir ara sokakta yakalayan eylemci gençler, çuvalı başına geçiriyor. ABD askeri Jesus Salazar Munoz’u kafasında çuvalla yerde bekleten TGB üyeleri sık sık, ‘Yankee Go Home’, ‘Süleymaniye’nin öcü’, ‘Mehmetçiğimizi öldürüyorsunuz’, ‘Askerlerimizin başına çuval geçirdiniz’, ‘İşkenceci pislikler’ ve ‘Siz katilsiniz’ şeklinde sloganlar atıyor. Esnafın araya girmesi ile yerden kalkan ABD askeri bir mağazanın içine alınırken, esnafla tartışan ise eylemciler daha sonra olay yerinden uzaklaşıyor.

Görüntüleri basına dağıtan TGB, “çuvallı” basın toplantısı düzenledi.

Kadıköy’deki bir kafede düzenlenen basın toplantısına katılan TGB üyelerinin, ellerindeki çuvallar dikkat çekti. Basın açıklaması yapan TGB Genel Başkanı İlker Yücel, çuval eylemiyle çok önemli bazı mesajlar verdiklerini belirterek, “Birincisi ABD’ye mesajlar verdik. ABD çuvalı kullanarak ezilen ulusların onurunu kırmaya, iradesini kırmaya çalışıyor. Afganistan’da, Irak’ta ve hatta Libya’da da işgal ettiği bütün topraklarda emperyalizm çuvalı kullanarak edilen ulusların iradesini kırmaya çalışıyor. Biz Amerikan askerinin başına çuval geçirerek ilk önce ABD’ye mesaj vermiş olduk. İkincisi mazlum halklara mesaj vermiş olduk” diye konuştu.

Bağımsızlığını ve onurunu korumaya çalışan Suriye halkına da destek mesajı verdiklerini ifade eden Yücel, eylemin gerçekleştirildiği tarihe dikkat çekti. Eylemden bir gün önce Türk askerlerinin şehit olduğunu aktaran Yücel, “Türkü ve Kürt’ü birbirinden ayırmaya çalışan, milletimizi bölmeye çalışan emperyalistlere ve onun işbirlikçilerine mesaj vermiş olduk. Türkiye’yi bölmek isteyenlere de mesaj vermiş olduk. Türk ve Kürt ancak bu çuvalla birleşir. Bu çuvalı ABD askerinin başına geçirelim, İncilik Üssü’nün başına geçirelim, füze kalkanının başına geçirelim Türk ve Kürt’ü yeniden birleştirmiş oluruz” dedi.

Çuval eylemine katılan TGB Genel Başkan Yardımcısı Utku Reyhan ise yargılamaya tepki gösterdi. Reyhan, “Biz 16’şar yılla yargılanıyorsak Türk askerinin, Türkiye’de hiçbir değeri yoktur. Kafasına çuval da geçirilebilir, hapislere de tıkılabilir. Fakat Amerika’nın sıradan bir askerine dokunulduğu anda demek ki bu ülkede bu eylemi yapan gençler 16’şar yılla yargılanabiliyor. Biz bunu kabul etmiyoruz. Değil 16 yılla, 160 yılla da yargılasanız doğru tektir ve biz onun arkasından gitmeye devam edeceğiz. Biz bu eylemi 20 Ekim 2011 tarihinde yaptık. Bu görüntüleri 19 Ekim 2011 tarihinde şehit olan 26 askerimizin ailelerine ithaf ediyoruz. Bu görüntüleri izleyip asıl katillerin cezalandırıldığını görüp, bir nebze olsun içleri rahat edebilir” şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA