Uluslararası toplum tepkili

Suriye'de Cuma günü yaklaşık 100 kişinin öldürülmesi, uluslararası toplumun gündeminde. Arap Birliği acil toplantı kararı allırken, BM saldırıyı kınadı. İngiltere ise "Suriye'nin Dostları" grubunu toplantıya çağırdı.

Uluslararası toplum tepkili
Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki Moon ve Arap Birliği-BM Özel Temsilcisi Kofi Annan'ın ortak açıklamasında, saldırı 'katliam ' olarak nitelendi. Orantısız güç kullanımı ve uluslararası hukuk ihlali olduğuna vurgu yapıldı.

Arap Birliği Dönem Başkanı Kuveyt, Dışişleri Bakanlarının acil toplanacağını açıklarken, İngiltere, son olarak Nisan ortasında bir araya gelen 'Suriyenin Dostları ' grubuna acil toplanma çağrısında bulundu.

Birleşik Arap Emirlikleri de (BAE) Arap Birliği'ne acil toplantı çağrısında bulundu. El Arabiya'nın haberine göre, BAE Dışişleri Bakanı Şeyh Abdullah Bin Zayid El Nahyan, yaptığı yazılı açıklamada, sivillerin hedef alınmasına göz yumulamayacağını, katliamın, Suriye'de sivillere karşı şiddeti sona erdirmek için Arapların ve uluslararası toplumun gösterdiği ortak çabaların başarısızlığını gösterdiğini ifade etti. Şeyh Abdullah, İslami ahlakın ve Arap etiğinin katliama izin vermediğini, değerleriyle gurur duyan bir millet olarak Suriye'deki masumları korumak için müdahale etmeleri gerektiğini belirtti.

Cuma günü Hula'da yaşananlar, ateşkesin 1,5 ay önce başlamasından bu yana, bir günde verilen en büyük kayıp. BM rakamlarına göre, 32'si çocuk 92 kişi hayatını kaybetti.

Muhaliflerin oluşturduğu Özgür Suriye Ordusu, 'Bu şartlar altında ateşkese bağlı kalamayız ' derken, Suriye hükümeti, olaydan 'terörist gruplar ' olarak nitelediği silahlı çeteleri sorumlu tutuyor.