Türk- Slovak Dostluğunun Temeli Atıldı

Slovakya’nın başkenti Bratislava’da dün düzenlenen Türk Slovak Günüyle iki ülke arasında dostluk temelleri atıldı.

Türk- Slovak Dostluğunun Temeli Atıldı
İlk defa düzenlenen şenlikte farklı sahneler göz doldururken, Slovak ve Türk vatandaşlar, tarihi Hviezdoslavovo meydanını doldurup etkinlikleri büyük bir ilgi ile takip etti. Güneşli havada düzenlenen etkinliğe katılan Slovakya Kültür Bakanı Marek Madaric, Türklerin bu programla gönülleri fethettiğini ifade etti.

Programın organizatörü Türk Slovak Eğitim ve Öğretim Geliştirme Ortaklığı (TSAFED ) Başkanı Yalçın Esmek, program sayesinde bir nevi kültür mobil istasyonları kurarak Türk kültürünü Slovakya’ya taşıdıklarını anlattı. Şenlikte küçük çocuklar için el işi çalışmalar, Hat sanatı, Ebru sanatı, Türk ve Slovak müzik grupları, Semazen gösterileri, Zeybek, Türk ve Slovak Folkloru, Türk ve Slovak mutfağı tanıtımı yapıldı.

SLOVAKYA KÜLTÜR BAKANI MAREK MADARİC: TÜRKLER ŞİMDİ GÖNÜLLERİ FETHEDEREK GELDİ

Slovakya’da ilk defa düzenlenen Türk Slovak Gününe davet edildiği için teşekkürlerini ve memnuniyetini dile getiren Slovakya Kültür Bakanı Marek Madaric, “Ülkemizde Türk ismi hatırlatılınca tarihi olaylar akla geliyor. Fakat bugün Türkler gönülleri fethederek buraya geldiler. Bu programa Slovak vatandaşların büyük ilgi göstermesi, vatandaşlarımızın Türkiye’ye olan ilgisini açıkça gösteriyor. Bu durum, iki ülke arasında ilişkilerin daha da iyi olacağının en güzel örneğidir.” dedi.

Siyasi, ekonomik ve kültürel açıdan Türkiye’nin öneminin her geçen gün daha da artığına dikkat çeken Bakan, iki ülke arasındaki ilişkilerin maalesef göründüğü gibi tozpembe olmadığını söyledi.

“İki ülke vatandaşları birbirlerini yeterince tanımıyor. İki ülke arasındaki önyargıları ancak ekonomik ve kültürel ilişkileri yoğunlaştırarak yıkabiliriz.” şeklinde sözlerine devam eden Madaric, şenlikten dolayı çok mutlu olduğunu ve bu şenliğin bir gelenek haline geleceğini kaydetti.

Bu şekilde Türk ve Slovakları bir araya getirip yakınlaştıracaklarını anlatan Bakan, Türklerin gerçek dostu olduklarını, vize uygulamasının kalkması gerektiğini dillendirdi ve turist olarak şahsen Türkiye’ye gittiğini, Türklerin de Slovakya’ya gelmesini istediklerinin altını çizdi. Bakan daha sonra Türk mutfağını ve kültürünü yansıtan stantları gezdi.

“SLOVAKYA VE TÜRKİYE ARASINDA KÖPRÜLER KURMAK İSTİYORUZ”

Türk Slovak Günü’nün organizatörü Türk Slovak Eğitimi ve Öğretimi Geliştirme Ortaklığı (TSAFED) üyesi Martin Volek, son yıllarda Türkiye ve Slovakya arasındaki ilişkilerin çok yönlü geliştiğine parmak basarak, “Vatandaşlarımız, Türkiye’nin artık büyüyen bir ülke olduğunun farkındalar. TSAFED’in üyesi olarak, Avrupa’da 5 – 6 milyon Türk yaşadığını biliyorum. 140 bin kadar işyerleri var ve yıllık 50 milyar Euro üzerinde ticaret hacimleri var. Slovakya’nın bundan hiç pay alamaması beni üzüyor. Bunu değiştirmek için bu derneği kurduk. Bu günkü programlar sayesine iki ülkeyi yakınlaştırmak istiyoruz. Biz iki ülke arasında köprüler kurmak istiyoruz.” dedi.

Her yıl Türkiye’ye yaklaşık 40 bin Slovakın gittiğini dile getiren Volek, “Fakat Türkiye’den çok az kişi buraya geliyor. Ülkemizde keşfedilmesi gereken çok yerler var, Türkleri ülkemize bakanımızın yanında davet ediyorum.” şeklinde konuştu.

“TÜRKLER BU DEFA KÜLTÜRLERİYLE ARAMIZDA”

Bratislava Belediye Başkan Yardımcısı ve milletvekili Dr. Peter Osusky, yaptığı selamlama konuşmasında Slovakya’nın kalbi Bratislava’nın Hviezdoslavovo meydanında bu programda bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Tarihin artık tarih sayfalarında kaldığını anlatan Osusky, “Türkler yine aramızda, ama bu defa kendilerine has yemek, müzik, dansları ile aramızdalar. Eşim Bulgar olduğu için ve Türk Bulgar kültürü birbirine yakın olduğu için Türk kültürünü biraz biliyorum. Bu program iki ülke arasında köprü olacak ve iki ülke insanları birbirlerini daha yakından tanıyacak. Türk öğrencileri burada ve bizim öğrencilerimiz de Türk üniversitelerinde öğrenim görüyorlar. Bu program çok güzel gelişmelere vesile olacak.” dedi.

“SLOVAKLAR KÜLTÜRÜMÜZÜ YAKINDAN TANIYOR”

Türkiye’nin Viyana Kültür ve Tanıtma müşaviri Nejat Doğan, bakanlık olarak programa destek verdiklerini söyledi ve bu şenlik sayesinde Slovakların Türk kültürünü doğrudan tanıma fırsatı bulduklarını belirtti.

Organizenin çok güzel hazırlandığını ve emeği geçen herkesi tebrik ettiğini kaydeden Doğan, “Bir Türk, bir Slovak grup, gösteri yaparak her iki kültürün de tanınması sağlandı. Bratislava’nın bu tarihi mekânında Türk kültürünü tanıtmak da programa ayrı bir güzellik kattı.” İfadelerini kullandı.

BEKLENENDEN FAZLA İLGİ VE KATILIM

OLDUTSAFED Derneğini Türkiye ve Slovakya arasındaki kültürel, ekonomik ve siyasi ilişkileri geliştirmek amacıyla kurduklarını anlatan TSAFED Başkanı Yalçın Esmek, kültür şenliği mobil istasyonlar kurarak Türkiye’nin en güzel yönlerini Slovakya’ya taşımayı hedeflediklerini dillendirdi. Programa ilgi ve alkanın beklenenden daha yüksek olduğuna dikkat çeken Esmek, “Bu tip programı burada ilk defa yapıyoruz. Bu programları tekrarlamamız halinde çok daha başarılı bir netice alacağımıza inanıyoruz. Bir sivil toplum kuruluşu olarak, her şeyi siyasilerden ve devletten bekleme alışkanlığından vazgeçmek lazım. Bizlerde ülkemiz adına çok faydalı şeyler yapacağımızı ortaya koyduk. Bu diyalog ve network çalışmalarının iki ülke arasındaki her türlü sorunu çözeceğine inanıyoruz. Tarihe not düşülecek kalıcı dostlukları oluşturacağı kanaati taşıyoruz. Bu güzellikte en az bizim kadar payı olan herkese teşekkür ederim. Özellikle programımızı şereflendiren büyük elçimiz Gülhan Ulutekin hanımefendiye, sponsor olarak bizi destekleyen Viyana Kültür Ataşeliğimize, işadamlarımız Murat Gürleyik’e, Hüseyin Kösetürk’e, Saffet İbrahimoglu’na, Naci Çelik’e, Mustafa Değirmenci’ye, Mustafa Koruk’a, Hamza Koptur’a, Hazem Çelik’e, Alican Güzel’e, Semir Recebi’ye, Nuran Ameti’ye ve Zurap Jakupi’ye teşekkür ediyoruz.’’ dedi .