Görme Engelli Kadın Evde Bakım Ücreti Alamadı

Adana'da yüzde 90 görme engelli raporu alan bir kadına, kendisi ve iki kızının aylık gelirleri 423 TL'nin üzerinde olduğu için evde bakım ücreti ödenmedi.

Görme Engelli Kadın Evde Bakım Ücreti Alamadı
Sultan Karaer (58), doğuştan halk arasında 'tavuk karaltısı' olarak bilinen karanlıkta görememe rahatsızlığı bulunduğunu son 5 yılda bu rahatsızlığın artarak hiç görmediğini ifade etti.

Karaer, gözlerinin açılması için birçok hastaneye gittiğini ancak doktorların kendisine 'göz damarların kurumuş gözün kesinlikle görmez' dediğini belirterek, "Artık bana 10 yıl önce kanser hastalığından hayatını kaybeden kocam Abdulkerim'den (73) yadigar kalan 2 çocuğum bakıyor. Çocuklarımdan biri 27 yaşına, diğeri ise 30'lu yaşlara geldiler ama benim için kendi yuvalarını kuramadılar" dedi.

Eşinden kalan aylık 730 TL maaşla ayakta durmaya çalıştıklarını Melek isimli kızının da asgari ücretle çalıştığını anlatan Karaer, "Kızlarımın evlenip yuva kurması için hastaneden yüzde 90 görme engelli olduğu için sürekli ağır engelli raporu alarak Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü'ne evde bakım ücreti almak için başvuru yaptım. Ancak iki kez başvurmama rağmen bir türlü kabul edilmedi. Ben kendi kendime bakamıyorum. Küçük kızım bana bakabilmek için işini bıraktı. Şimdi sürekli benim başımı bekliyor. Dışarı çıkarken, banyoya giderken her zaman yanımda birinin olması gerekiyor" dedi.

Aldığı maaşın da yarısının ev kirası için çektikleri krediye kesildiğini vurgulayan Karaer, evde bakım ücretini kendisine bir bakıcı tutmak için istediğini söyledi.

Karaer'in küçük kızı Derya Karaer ise annesi için çok sevdiği kuaförlük mesleğini bıraktığını söyleyerek, "Anneme hastaneden rapor alarak evde bakım ücreti alabilmek için başvuru yaptık, ancak eve gelip inceleme yaptılar sonra ret kararı geldi. Biz bir kez daha başvuru yaptık yine gelip inceleme yaptılar yine ret kararı geldi. Ben bu işi anlamadım, annemin her işini ben yaptırıyorum. Annem göremediği için 5 yıldır nişanlı kaldım evlenemiyorum. Ablamın maaşı varmış, o da burada yaşıyormuş, ablamın maaşından bize ne, yakında evlenecek o." diye konuştu.

Adana Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü İpek Kobaner, bir kişinin evde bakım ücreti alabilmesi için hastanenin verdiği raporun yeterli olmadığını belirterek, "Maaşın alınabilmesi için ailede fert başına düşen gelir seviyesinin 423 TL'nin üzerinde olmaması gerekiyor. Bu ailenin fert başına düşen gelir seviyesi 474 TL. Bu nedenle başvuruları kabul edilmedi" dedi .
Kaynak: İHA