Samsun Mübadele Derneği'nden Balkan ve Rumeli Türküleri Konseri

Samsun Mübadele Derneği, Atatürk Kültür Merkezi'nde Balkan ve Rumeli Türküleri konseri verdi.

Konserde Rumeli şarkıları, sanatçıların başarılı yorumlarıyla yeniden seslendirildi. İzleyenleri büyüleyen konserde konuşan Samsun Mübadele Derneği Başkanı Salih Meriç, 1912-1913 yılları arasında yaşanan Balkan Harbi’nin Türk Milleti’nin tarihteki en acı olaylardan birisi olduğunu söyledi.

Yüzbinlerce askerin şehit olduğu, milyonlarca insanımızın göç yollarında sefil düştüğü bu büyük felaketin neticesinde Rumeli Türkiye’sinin kaybedildiğini ifade eden Meriç, "Selanik, Kavala, Üsküp, Priştine ve Kırcali gibi aziz vatan topraklarını yitirirken 600 yıldır Balkanları yurt edinen Rumeli Türkleri, korkunç bir katliama uğradı." dedi.

1915 olaylarını büyük bir soykırımmış gibi bütün dünyaya anlatan Ermenilerin aksine biz Rumeli Türkleri’nin yaşadıklarının torunlara tam anlamıyla anlatılamadığını ifade eden Dernek Başkanı Salih Meriç, "Bu büyük soykırımın 100. senesini yaşarken, senenin ortasına geldiğimiz halde henüz Türkiye genelinde bu konuyu layıkıyla anacak hemen hiç bir etkinlik göremiyoruz. Samsun Mübadele Derneği olarak bizler, bu acıyı yıldönümünde büyük çaplı anma etkinlikleri tertipledik. İlk etkinliğimiz 11 ilçemizdeki 41 camide önceki gece okutulan mevlidi şerifler oldu. 10 binden fazla kişinin ecdat için dua ettiği bu etkinlik Regaip Kandili vesilesiyle bizleri bir araya getirdi. Yılsonunda Balkan Harbi’nin 100. yılı anısına uluslararası bir akademik kongre planlıyoruz. Balkan Savaşında şehit düşenler, göç yollarında vefat edenler ve balkan acılarını yaşayan büyüklerimizin ruhları önünde saygıyla eğiliyoruz." şeklinde konuştu.

"KIBLE YOLU TÜRKİYE'DEN GEÇİYOR EVLADIM"
Etkinliğe destek verenlere çiçek takdim edilirken konuşma yapan Gümülcine Müftüsü İbrahim Şerif, Türklüğe ve Türk insanına vurgu yaparak bir anısını paylaştı. Müftü Şerif, "Evde namaz kılarken oğlum sordu. Baba neden namaz kılarken Türkiye'ye dönüyorsunuz diye. Biz Türkiye’ye dönmüyoruz fakat Kıble'nin yolu Türkiye'den geçiyor evladım dedim." ifadelerini kullandı. Konuşmanın ardından başlayan konserde, Şef Ahmet Sedat Mete eşliğinde, Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü Samsun Devlet Klasik Türk Müziği korosu sanatçıları birbirinden güzel Balkan ve Rumeli Türküleri seslendirirken, Atafem Halk Oyunları Kulübü oyuncuları da söylenen türkülerde figürlerini sergiledi. Konsere, Samsun Baro Başkanı Necat Anıl, Medical Park Samsun Hastanesi Genel Müdürü Hikmet Çavuş, Samsun Mübadele Derneği Başkanı Salih Meriç, Başkan Yardımcısı Ersin Kasap ve çok sayıda davetli katıldı .