Kocaeli’de Büyükbaş Hayvanlar Kayıt Altına Alındı

Kocaeli İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Abdullah Öztürk, il genelinde ki 13 bin büyükbaş hayvanı tek tek kayıt altına aldıklarını belirterek, “Hepsine Hayvan Pasaportu vereceğiz. 2 Haziran’a kadar bitmiş olacak. Bununla hastalıkların da önüne geçeceğiz” dedi.

Kocaeli’de Büyükbaş Hayvanlar Kayıt Altına Alındı
İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Abdullah Öztürk, Rizeliler Derneği’nin haftalık kahvaltılı toplantısına konuk oldu.

Özellikle son bir ay içinde görünen şap hastalıkları ve hayvan pazarının kapatılması konusunda merak edilen sorulara cevap veren Öztürk, “Şap hastalığı mutlak zamanlarda ortaya çıkar. Biz ada ülke değiliz, her taraftan hayvan girişi oluyor. Şimdi bütün hayvanları kayıt altına alıyoruz. Ve her hayvanın bir pasaportu olacak. 2 Haziran’a kadar süre var. Kayıtsız, pasaportu olmayan hayvan taşınamayacak yada satılamayacak” dedi.

İzmit’te bulunan hayvan pazarının tekrar açılmasının da imkansız olduğunu belirten Öztürk, “Ruhsatsız olan bir yere tekrar izin verilmesi zor ve bunun için hastalığın seyrine bakmak gerekecek. Biz ruhsatlı hayvan pazarlarının açılması gerektiğini belirtiyoruz ve yasal olan da bu. Bununla ilgili çalışmalar var. Kandıra’da bu gerçekleşiyor. Kullar’da kapatılan hayvan pazarı sonuçta ruhsatsızdı” diye konuştu.

Şap hastalığına karşı bölgede gerekli önlemleri de aldıklarını belirten Öztürk, “Bölgede bulunan hayvanlara şap aşısı ile aşıladık” dedi.

Kocaeli genelinde 2 ay boyunca tüm ahırları gezdiklerini ve tek tek hayvanları sayarak 113 bin rakamına ulaştıklarını belirten Öztürk, “Sanayi kenti olarak nitelendirilen Kocaeli için bu güzel bir rakam. 340 bin hektarlık Kocaeli’de 140 bin hektar tarım arazisi var” diye konuştu.

Yaz aylarında özellikle mevlit ve düğün gibi toplu yemeklerde yaşanan zehirlenme olayları konusunda da uyarıda bulunan Öztürk, “Pişirme ve taşıma da sıkıntı yaşanıyor. Et aldığınız da soğuk zinciri kırmamanız lazım. Alışveriş yaparken en son et ürününü alın” dedi.

Dolu’da zarar gören çiftçiler ile ilgili olarak girişimlerin sürdüğünü belirten Öztürk, “5 ilçede Gebze, Kartepe, Başiskele, Gölcük ve Karamürsel’de hasar gören yerleri inceledik. 10 civarında çiftçimizin arazisinde hasar tespiti yaptık, raporlar bitmek üzere. Dolu bir günlük değil, her yıl olan bir şey. Çiftçilerimizi Tarım Sigortası yapmaları konusunda yönlendiriyoruz. Sigorta priminin yüzde 40’ını devlet ödüyor zaten” ifadelerini kullandı.

Öztürk, yaptığı açıklamalarının ardından Dernek Başkanı Osman Çakır ve üyeler ile birlikte ikram edilen mıhlamayı yedi .
Kaynak: İHA