Bdp’li Kürkçü’den 'uludere' Açıklaması

BDP Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, Uludere'de 34 kişinin ölümü ile ilgili, "Karar mevkiinde olanların yargı önüne çıkartılması gerektiği konusundaki ısrarımızı tekrar ediyorum.Hükümet sorumluluğu kabul ettikten sonra alt sorumluları aramaya devam edebilir" dedi.

Bdp’li Kürkçü’den 'uludere' Açıklaması
BDP Mersin Milletvekili Kürkçü, Mardin’in Uludere ilçesinde 28 Aralık 2011 akşamı sınırdan kaçak geçen 34 kişinin ölümüne ilişkin Mersin Gazeteciler Cemiyeti (MGC) Basın Merkezi'nde gerçekleştirilen toplantıya katıldı.

BDP’li merkez Akdeniz ilçe Belediye Başkanı Fazıl Türk de hazır bulunduğu toplantıda bir konuşma yapan Kürkçü,şu anda Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) İnsan Hakları İnceleme Komisyonu’nun kurduğu bir alt komisyon vasıtasıyla sürdürülen bir inceleme, Diyarbakır Özel Yetkili Ağır Ceza Mahkemesi’nin soruşturması ve İçişleri Bakanlığı mülkiye müfettişleri ile Genelkurmay Başkanlığı’nca yürütülen idari soruşturma olmak üzere üç ayrı soruşturma ve incelemenin devam ettiği bilgisini verdi. Kendisinin de Meclis’te oluşturulan alt komisyonda yer aldığını ifade eden Kürkçü, Genelkurmay Başkanlığı ve İçişleri Bakanlığı’nın yaptıkları soruşturmaların sonuçlarını komisyona ilettiklerini söyledi.

BDP Mersin Milletvekili Kürkçü, “Ben sorumluların kim olduğunu, vur emrini kimin verdiğini biliyorum. Vur emrini Başbakan Tayip Erdoğan ve Genelkurmay Başkanı Necdet Özel verdi. Çünkü TBMM, sınır ötesine askeri harekat düzenleme yetkisini, BDP’nin karşı çıkmasına rağmen AK Parti, CHP ve MHP’nin oylarıyla hükümete verdi. Hükümetin dolayısıyla ‘kim yaptı’ diye araştırmasına gerek yok. Çünkü kendisinden başka hiç kimse bu operasyonu düzenleyemez. Başbakan ve diğerleri şimdi yetkilerini Genelkurmay’da çeşitli kademelere devrettiklerini söylüyorlar. Olabilir, yetkilerini devredebilirler fakat Meclis’in verdiği tezkere doğrudan doğruya hükümetin elinde. Bu kim tarafından kullanılmış olursa olsun bunun siyasi sorumluluğu hükümette. Genelkurmay Başkanlığı bunun sonuçlarından kaçamaz. Çünkü Hava Kuvvetleri Komutanlığı kendi kendine bir hükümet yetkisi kullanamaz, bunun da Genelkurmay Başkanlığı’ndan gelmesi gerekir" diye konuştu.

“Kaçınılmaz olarak bu durum Avrupa Birliği’nin ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin de gündemine gelecektir" diye devam eden Kürkçü, "Örtbas edilmek istenilen katliam, şimdi bütün dünya kamuoyunun önündedir" ifadesini kullandı.

Meclis Alt Komisyonu’ndan bilgi saklandığını da iddia eden Kürkçü, “Doğrudan doğruya karar mevkiinde olanların yargı önüne çıkartılması gerektiği konusundaki ısrarımızı tekrar ediyorum. Hükümet sorumluluğu kabul ettikten sonra alt sorumluları aramaya devam edebilir. Önce siyasi sorumluluk üstlenmelidir, önce askeri hata kabul edilmeli” dedi.

Kaynak: İHA