Kim'den Ar

Ak-Kim Genel Müdürü Fatih Tanverdi, bu yıl için planlanan 4 milyon dolarlık Ar-Ge yatırımı ile laboratuvarlarını modernize edeceklerini ve akredite olmasını sağlayacaklarını belirterek, ''Nanoteknoloji sadece kimyasallarda değil tıp da dahil, bütün sektörlerde işe yarayan bir teknoloji. Bununla ilgili çeşitli üniversitelerle de işbirliği yaparak Ar-Ge merkezimizde bu konuyu inceleyeceğiz'' dedi.

Tanverdi, Ak-Kim'in Yalova'nın Çiftlikköy ilçesine bağlı Taşköprü beldesinde bulunan tesislerinde düzenlediği basın toplantısında, Akkök Şirketler Grubu'na bağlı şirketin 600 bin ton üretim kapasitesi olduğunu ve 35. yılını yeni yatırımlarla kutladığını söyledi.

2012 yılında 15 milyon dolarlık yatırım planladıklarını ve bunun 4 milyon dolarının Ar-Ge'ye yönelik olduğunu belirten Tanverdi, şunları kaydetti:

''Bugüne kadar kendi teknolojimizle sodyum metabisülfit, amonyum persülfat, potasyum persülfat, hidrojen peroksit, sodyum perkarbonat gibi birçok kimyasal maddenin üretimini gerçekleştiren ilk Türk kimya şirketiyiz. Şu anda ciromuzun yüzde 1,3'ünü Ar-Ge'ye ayırıyoruz ve bütçemizi her geçen yıl artırıyoruz. 2015'te bütçemizin yüzde 3,5'ini Ar-Ge'ye ayırmayı hedefliyoruz. Bu da 250 milyon dolar bir ciro yapmış olursak 8,5 milyon dolar civarında bir Ar-Ge bütçemiz olacağı anlamına geliyor.''

Ak-Kim'in halen 30 olan Ar-Ge personelinin sayısını 2015'te 60'a çıkarmayı, ayrıca 2014 yılında Akkök bünyesinde ikinci bir Ar-Ge Merkezi kurmak için başvuru yapmayı planladıklarını anlatan Tanverdi, şöyle devam etti:

''İthal ettiğimiz artı değerli kimyasalları, Türkiye'de üretmenin yollarını bularak cari açığın kapatılmasına katkı yapabiliriz. Ak-Kim'de Ar-Ge faaliyetlerimiz sonucunda geçen yıl 80'i aşkın ürün geliştirdik. Gelecekte bu konuya daha da ağırlık vereceğiz. Bu yıl için planlanan 4 milyon dolarlık Ar-Ge yatırımı ile laboratuvarlarımız modernize olacak ve akredite edilecek. Bu projemizin temmuz ayında tamamlanmasını planlıyoruz. Ayrıca yine bu yıl, Ağustos ayında tamamlamayı planladığımız bir Lojistik ve Depolama Merkezi kurma projemiz var. Bu yatırımımızın tutarı da 2,5 milyon dolar civarında.''

Tanverdi, kurulması planlanan Ar-Ge Merkezi'nde nanoteknoloji üzerine çalışmaların yapılacağını belirterek, şu bilgileri verdi:

''Ar-Ge Merkezi hem Yalova hem Ak-Kim için dönüm noktası olacak. Nanoteknoloji var. Artık moleküllere gidecekleri adresleri tarif ediyorsunuz. Oradaki örtücülüğü sağlamak için 3 mikron değil de 0,01 mikron kalınlıkla bütün yüzeyi kapatabiliyorsunuz. Buna 'nanoteknoloji' diyoruz. Ak-kim Ar-Ge Merkezi nanoteknoloji üzerine çalışacak. Nanoteknoloji sadece kimyasallarda değil tıp da dahil, bütün sektörlerde işe yarayan bir teknoloji. Bununla ilgili çeşitli üniversitelerle de işbirliği yaparak Ar-Ge merkezimizde bu konuyu inceleyeceğiz.''

Ak-Kim'de 2011-2015 dönemini kapsayan bir stratejik planı uygulamaya devam ettiklerini ifade eden Tanverdi, ''Bu plan uyarınca, temel kimyasallarda bölgeye açılarak, performans kimyasallarında ise çeşitliliği artırarak büyümeyi öngörüyoruz. Yeni pazarlar bularak ve mevcut bulunduğumuz alanlardaki pazar payımızı artırarak, 2015 yılında, 2010'a göre ciromuzu döviz bazında iki katına çıkarmayı hedefliyoruz'' görüşünü aktardı.

-Cezayir'e anahtar teslim Demir-III-Klorür tesisi-

Ak-Kim'in sahip olduğu know-how ve teknolojileri yurt dışına da ihraç ettiğini bildiren Tanverdi, Cezayir'de anahtar teslim Demir-III-Klorür tesisi kurulacağını belirtti.

Tanverdi, şöyle dedi:

''Bugüne kadar Ürdün, Pakistan, Suudi Arabistan, Cezayir ve Yunanistan'da çeşitli klor alkali ve peroksit projeleri hayata geçiren Ak-Kim, mart ayında Cezayirli Adwan şirketiyle yurt dışında ilk kez Demir-III-Klorür Tesisi kurmak için anlaşma imzaladı. Bu projenin alınmasında aynı firmaya yaptığımız ve halen montaj faaliyetleri devam eden Klor Alkali Tesisi'ndeki başarı etkin bir rol oynadı. Ak-Kim Projeler ve Mühendislik Direktörlüğü bünyesinde gerçekleştirilecek olan FeCl3 projesiyle 30.000 ton/yıl kapasiteli bir tesis kurulacak.' '
Kaynak: AA