Camide Cemaate İkram

Düzce'de üç ayların başlangıcı olan Regaip Kandili'nde bir araya gelen mahalle sakinleri, evlerinde hazırladıkları pilavı camide cemaate ikram ederek 109 yıllık geleneği yaşatıyor.

Koçyazı Mahallesi Camisi'nde üç ayların başlangıcı olan Regaip Kandili'nde mahalle sakinleri, evlerinde hazırladıkları pilavı camide serdikleri örtünün üzerinde tepsilere koyarak, cemaate ikram ediyor. 109 yıldır hep birlikte camide pilav yiyen mahalle sakinleri, birlikte dua ederek, dayanışma ve kaynaşmanın güzel bir örneğini sergiliyor.

Etkinliğe katılan Düzce Valisi Vasip Şahin, geleneğin 109 yıldır yaşatıldığını belirterek, yedirme ve ikram etmenin Türkler'e özgü bir kültür olduğunu söyledi.

Muhtaç insanları doyurmanın Türk kültürünün en güzel örneklerinden biri olduğunu ifade eden Şahin, ''Mahallemizde bu kültürün olgunlaşıyor olmasını görmekten dolayı büyük mutluluk duyuyorum'' dedi.

Kendisinin de iki yıldır etkinliğe katıldığını anlatan Şahin, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Bütün adet ve geleneklerin devam ettirilmesi gerekir. Buna her zaman destek veriyorum. Milletler örf, adet ve gelenekleriyle ayakta durur. Yoksa kanunla, anayasayla insanları uzun bir süre bir arada tutamazsınız ama bir milleti gelenek ve değerleriyle kalkındırırsanız, o zaman ebediyete kadar yaşayabilir. Kültürümüz de gerçekten çok zengin bir değerler silsilesine sahiptir. Bu tür geleneklerin özü ötekine kendini en azından dostluk nişanesi olarak bir şeylerle ifade etmektir. Dolayısıyla bu tür adetlerin gittikçe yaygınlaşmasından dolayı çok mutluyum.''

-''En güzel kaynaşma burada gerçekleşmiş oluyor''-

İmam Metin Yıldız ise üç ayların girişiyle kandillerde pilav ikram ettiklerini belirterek, ''Vatandaşlarımız evlerinde pişirmiş olduğu pilavı camiye getiriyor. Camide toplanan pilavı, cemaat hep birlikte yiyor'' diye konuştu.

Geleneğe dışarıdan katılan insanların da olduğuna dikkati çeken Yıldız, hep birlikte 109 yıllık geleneği yaşatmaya çalıştıklarını ifade etti.

Kandillerdeki amacın ''kaynaşmak ve paylaşmak'' olduğunu vurgulayan Yıldız, sözlerini şöyle tamamladı:

''Bu gelenekle en güzel kaynaşma burada gerçekleşmiş oluyor. Paylaşmanın en güzel örneği cemaatimizle birlikte gerçekleşiyor. Bu gelenek bu zamana kadar geldi, inşallah bundan sonra da devam eder.

Burada 70-80 yaşında yaşlılarımız olduğu gibi, 6-7 yaşında olan çocuklar da var. Geçmiş kuşakla gelecek kuşak yan yana bu geleneği sürdürmüş oluyor. Çocuklarımız da bu atmosferi yaşayarak öğrenmiş oluyorlar. Onlar da inşallah büyüdüklerinde bu geleneği sürdürecekler.' '
Kaynak: AA