Kocaeli Valisi Ercan Topaca Açıklaması

Kocaeli'de Doğu Marmara Kalkınma Ajansı, İŞKUR, Kocaeli Üniversitesi ve Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde düzenlenen İnsan Kaynakları ve İstihdam Fuarı açıldı.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Uluslararası Fuar Merkezi'ndeki fuarın açılış töreninde konuşan Kocaeli Valisi Ercan Topaca, 2010 verilerine göre Doğu Marmara bölgesinde Türkiye'deki toplam istihdamın yaklaşık yüzde 6,3'ünün bulunduğunu, kişi başına yaratılan Gayrisafi Katma Değerinde de aynı bölgenin İstanbul'dan sonra 2. sırada yer aldığını söyledi.

Kişi başına tüketilen enerji miktarının 6 bin 638 kilovatsaat ile Kocaeli'nin birinci sırada yer aldığını ifade eden Topaca, ''Kocaeli Türkiye'de tüketilen toplam enerjinin yüzde 9'unu tüketiyor. Büyük bir ekonomi, büyük bir istihdam alanı. Bu alanın ihtiyaçlarını hep beraber karşılamamız gerekiyor. Gençlerimizi birlikte geleceğe hazırlamamız gerekiyor. Fuarın amacı, iş dünyasının ihtiyaç duyduğu yetişmiş insan gücü ile iş çevrelerini buluşturmak'' diye konuştu.

Topaca, müteşebbislik ruhunu gençlere aşılamanın önemli olduğuna işaret ederek, gençlerle iş adamlarını bir araya getirip gençlerin ne gibi donanım kazanmaları gerektiğini bilmelerini sağladıklarını ifade etti.

Topaca, şunları kaydetti:

''Fuarın Doğu Marmara'nın tanıtılmasına da katkısı olacaktır. Bu tanıtıma gençlerimiz kendilerini hazırlasınlar, kendilerini iyi yetiştirerek, mutlaka dil öğrenerek tanıtıma katkı yapmalılar. İş adamlarımız da kendisini yetiştirmiş, konusunda uzman ve yabancı dil bilen gençleri, kendi alanlarına davet ederek onların müteşebbislik ruhunu geliştirmeye katkı yapmalılar. Fuara herkes destek olmaya çalışıyor. Amaç, bölgemizi daha yukarılara taşımak.''

-''İstikrarlı büyüme performansı işsizliğin gerilemesine katkı sağladı''

Kocaeli Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu ise Türkiye'nin istikrarlı büyüme performansının işsizliğin gerilemesine katkı sağladığını belirtti.

İşsizlik oranının tek haneli rakamlara indirilmesinde reel sektörün katkısının bulunduğunu ifade eden Zeytinoğlu, bu yılın şubat ayında işsizlik oranının yüzde 10,4 olarak gerçekleştiğini bu oranın son 8 yılın en düşük şubat ayı işsizlik rakamı olduğunu vurguladı.

Zeytinoğlu, ''İşsizlik ülke gündeminin en temel sorunuyken, diğer taraftan sanayicilerimiz ara eleman bulma sıkıntısı yaşamaktadır. Bir yandan ciddi büyüklükte vasıfsız işgücü varken diğer yanda da işletmeler mesleki becerilere sahip eleman bulmakta zorlanmaktadır'' şeklinde konuştu.

Kocaeli Üniversitesi adına konuşan Prof. Dr. Bekir Çakır da fuarın gençlere ilerleyen zamanlarda iş bulmalarında katkı sağlayacağını belirterek, gençlerin fuardaki etkinliklere katılmaları tavsiyesinde bulundu.

Üniversite bünyesinde bulunan 20 meslek yüksek okulunda toplam 25 bin 619 öğrencinin öğrenim gördüğünü dile getiren Çakır, bu sayının işverenler için ara elemanların burada yetiştiği anlamına geldiğini kaydetti.

Çakır, mesleki eğitime sahip insan sayısının artırılmasında üniversitenin iş dünyasına büyük katkılar sağladığını belirterek, ''Üniversiteden mezun olup patron olan öğrenci sayısı giderek artmaktadır. Ayrıca, sürekli eğitim merkezi üzerinden şirketlerin istekleri doğrultusunda programların üniversitede yürütülüyor'' dedi.

Konuşmaların ardından Topaca, Yalova Valisi Esengül Civelek ve beraberindeki protokol üyeleri açılış kurdelesini kesti. Kurdele kesilmesinin ardından protokol üyeleri ve katılımcılar stantları gezdi.

203 firma tarafından 250 stant kurulan fuar, 26 Mayıs Cumartesi gününe kadar ziyaret edilebilecek. Ayrıca, fuarda çeşitli meslek kuruluşları tarafından katılımcılara çeşitli konularda eğitimler verilecek .
Kaynak: AA