"Uluslararası Otomotiv Sektörünün Geleceği ve Çözümü İçin Kümelenme''

Konya Sanayi Odası tarafından kümelenme faaliyetleri kapsamında düzenlenen ''Uluslararası Otomotiv Sektörünün Geleceği ve Çözümü İçin Kümelenme'' konferansında otomotiv sektörünün geleceği konuşuldu.

Otomotiv Sanayii Derneği Genel Sekreteri Ercan Tezer, konferansta yaptığı konuşmada, Konya'nın otomotiv sektöründeki kümelenme çalışmalarını takdirle izlediklerini ifade etti.

Konya'nın hedefinin küresel bir oyuncu olarak pazardaki yerini almak olduğunu belirten Tezer, şunları kaydetti:

''Son 10 yılda Türkiye ekonomisindeki istikrarlı gelişme, sanayide ciddi artışlara neden oldu. Otomotiv üretimi 347 binden 1 milyon 200 bine yükseldi. İhracatımız 262 bin araçtan 800 bin araca çıktı. Pazarda iyi, güzel gelişmeler yaşadık. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın çalışmalarını çok yakından takip ediyoruz. 2023 hedefleri heyecan verici. 2023 hedefleri için bugünkü seviyemizin 4 misli büyümemiz gerekiyor. Bu çok ciddi bir hedef. Önümüzde 10 yıl var. Türkiye'yi 4 kat büyütmek sıradan bir hedef değil.''

Tezer, 2023 hedefleri için gerekli hukuki ve idari zeminin vakit kaybetmeden hazırlanması, gerekli teşvik hazırlıklarının yapılması gerektiğini vurguladı.

Gelecek 10 yıllık planın sloganının ''Sanayide dönüşüm'' olduğunu anlatan Tezer, Hükümet, Konya sanayisi ve Otomotiv Sanayicileri Derneği'nin gelecek hedeflerinin örtüştüğünü, el birliği ile çalışıp dünyada bu sektörde önemli bir konuma geleceklerini dile getirdi.

-''Önümüzde gitmemiz gereken çok uzun yollar var''

KSO Meclis Başkanı Ahmet Şekeroğlu ise geçmişte sadece bir tarım şehri olan Konya'nın üretim gücünün yanına sanayiyi de eklediğini belirtti.

Toplu iğne dahi üretemeyen bir ekonomiden, Anadolu'da uluslararası konferansların düzenlendiği büyük bir ekonomi haline geldiklerini ifade eden Şekeroğlu, ''Önümüzde gitmemiz gereken çok uzun yollar var. Her ne kadar yüzde 8,5 büyüme oranı ile 2011'de G20'nin en hızlı büyüyen ikinci ülkesi olsak da, 135 milyar dolar ihracatımızla gurur duysak da dünya ihracat liginde ilk 30'da yer almıyoruz. Bunun için sanayicisi, iş adamı, siyasetçisi, üniversiteleri kısacası toplumun bütün kesimleriyle daha çok çalışmak, tüm alanlarda reformlara hız vermek zorundayız'' diye konuştu.

Şekeroğlu, Konya Sanayi Odası olarak 2006 yılından bu yana bölgesel ve sektörel rekabetçilikte avantaj sağlamak için kümelenme çalışmaları yürüttüklerini, Konya Otomotiv Yan Sanayi İş Kümesi'nin Ekonomi Bakanlığı ile Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından en başarılı kümelenmelerden birisi seçildiğini söyledi.

-''İstanbul sanayisi Anadolu'ya mutlaka destek vermeli''-

Konya Valisi Aydın Nezih Doğan da Konya'nın tarihte olduğu gibi bugün de önemli kararlara imza attığını belirtti.

Konya'nın Selçuklu başkenti olduğu dönemde, tarım, sigortacılık, kapalı çarşı gibi önemli ticari çalışmalar yaptığını aktaran Doğan, en önemli faaliyetin ise aynı meslek gruplarını bir arada tutarak ilk kümelenme faaliyetlerinin başlatılması olduğunu dile getirdi.

Doğan, hem Konya'nın hem de Türkiye'nin tarihten gelen bu vizyon ile projelerini gerçekleştirdiğini, Konya'nın otomotiv sektörüne çok önem verdiğini dile getirdi.

Konya'nın otomotiv sektörü ile ilgili avantaj ve dezavantajlarını bildiğini anlatan Doğan, '' Konya'da görülen en önemli dezavantaj limanlara erişebilmek. Siyaset ve iş alemiyle oluşturulan bir platform, hükümet nezdinde bu tezini savunmaya çalışıyor. Bizi güçlü kılanın İstanbul sanayisi olduğunu biliyoruz. İstanbul sanayisi Türkiye sanayisidir. Sanayinin daralması önce İstanbul'u rahatsız eder. İstanbul sanayisi Anadolu'ya mutlaka destek vermeli'' ifadelerini kullandı .
Kaynak: AA