Kaymakam Gece Balık Operasyonunda

Van Gölü’nde yaşayan tek balık cinsi olan ve yumurtlama döneminde olduğu için avlanması yasaklanan inci kefali balıkları koruma amaçlı yapılan çalışmalar aralıksız devam ediyor.

Kaymakam Gece Balık Operasyonunda
Muradiye ilçesinde, yaklaşık 30 kilometre mesafedeki Bendimahi çayı üzerinden suya karşı yüzerek yumurta bırakmak için mücadele veren balıkları bilinçsizce avlayan kaçakçılara gece baskınları da devam ediyor. İlçe Emniyet Müdürlüğü ekiplerinin balıkların avlanmasını önlemek için gece gündüz aralıksız devriye çalışmaları rağmen bilinçsizce avlanma devam ediyor. Polis ekibi kaçak avlanmayı önlemek amacıyla dün gece yaptığı çalışmalar sırasında İmam Hatip Lisesi altında kaçak avlanma yapan şahısları gördü. Ancak kaçak avlanma yapan şahıslar, Bendimahi çayının karşı tarafında olduklarından polisleri gördükleri gibi kayıplara karışırlarken, kaçak avlanan ve yumurtlama döneminde olan 24 çuval inci kefali ele geçirildi.

Gece operasyonuna katılan İlçe Kaymakamı Erol Tanrıkulu, polis ekiplerinden bilgi aldı. Tanrıkulu “Hiçbir yerde kadına el kaldırılmaz. Hele ki hamile kadına hiç el kaldırılmaz. Ancak bu balıklar on binlerce yumurta taşıyorlar. Van Gölü’nden buralara kadar gelip yumurta bırakıyorlar. Maalesef bunları katlediyorlar. Bunları katledenler belki şu an bizi izliyor olabilirler. Bizlerin gitmesini bekliyorlar, biz ne zaman gidelim de tekrar gelip balık avlasınlar. Bu vicdansızları nasıl eğitebiliriz. İnşallah bunun farkına varabilirler. Bu büyük bir kayıp ve bunlar belirli bir süre sonra milyonlarca balığa dönüşecek. Balıkların şu torbaların içerisinde görmek bizi derinden üzmüştür. Emniyet güçlerimizle bu balıkların canlı kalabilmeleri ve kaçak avlanmalarını önlemek için elimizden gelenini yapacağız. Türkiye’nin en önemli değeri şu an vicdansızların ellerinde çuvalların içerisine girmiş. Tabi yapanları son derece kınıyorum, onlara ‘Vicdansızlar’ diyorum. Bu güzelliği korumak için İş Kur’dan görevlendirdiğimiz elemanlarla buradayız. Biz güzel değeri bütün ülkemiz adına buradayız, yaşatacağız, yaşatmaya da devam edeceğiz. Kanuni yaptırımlar son derece yetersiz. Keşke balık avlanmada kullanılan araçlara el konulup cezalar daha ağır olsaydı. Belki daha caydırıcı olabilirdi. Bu işin üstesinden daha kolay gelinebilirdi. Ama yine de bu güzelliği onlar bilmeseler de birkaç kuruş için bu katliamı yapıyorlarsa da biz de bu balıkları korumak için elimizden gelen her şeyi yapıyoruz ve yapmaya da devam edeceğiz” dedi.

Emniyet Müdürü Oktay Çelik ise, asıl amacın balıkları dereden çıkmadan koruyabilmek olduğunu anlattı. Çelik “Bizim araçlar ve görevli arkadaşlarımızın ulaşım imkânları son derece kısıtlı. Maalasef işin sonunda olay yerine ulaşabiliyoruz. Tabi gündüz görerek hareket edebildiğimiz için önleyebiliyoruz. Fakat gece bu şekilde organize hareket eden insanlar bir şekilde üç dört kişi berilikte gelerek bent kurup üç dört saat içerisinde 2-3 ton balık tutabiliyor. Biz tabi mevcut imkânlarımızla 24 saat esasına göre mani olamaya çalışıyoruz. Emniyet görevlisi olarak değil de bir insan olarak şu tablo son derece bizi üzüyor. Bunun temelinde bilinç oluşmalı. Maddi değeri cüzi olarak çok düşük. Milyonlarca balık olabilecek bu canlılar ki çok büyük mücadele ile buralara kadar gelebiliyorlar. Bu bile bir saygıyı hak ediyor. Maalesef gördüğünüz gibi çuvallar içerisinde son derece üzücü. Biz mücadelemize devam edeceğiz. Bu balıkları yumurta dönemi boyunca korumaya çalışacağız” diye konuştu.

Kaynak: İHA