Davutoğlu: İstanbul'da Bir Arabuluculuk Merkezi Açmayı Hedefliyoruz

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, uluslararası ilişkilerde yaşanan deprem enkazının tam ortasında kalan İstanbul'da bir inisiyatif merkezi açmak istediklerini söyledi.

Davutoğlu: İstanbul'da Bir Arabuluculuk Merkezi Açmayı Hedefliyoruz
BM Genel Kurulu'da "Üye Ülkelerin Arabuluculuk Konusundaki Rolü” başlıklı toplantıda konuşan Ahmet Davutoğlu, son 10 yıl içinde Türkiye’nin bölgesinde birçok arabuluculuk girişiminde bulunduğunu hatırlatti. Davutoğlu, Balkanlar'dan Ortadoğu’ya, Orta Asya’dan Afrika’ya kadar bu çabaların sürdüğüne dikkat çekti. Bölgenin güvenliğinin Türkiye’yi doğrudan etkilediğini ifade eden Davutoğlu, son 20 yılda bölgede yaşanan üç büyük depreme işaret etti. Davutoğlu şöyle devam etti; ‘‘Soğuk Savaş'ın 1991'de sona ermesi, 11 Eylül saldırıları ve nihayet küresel krizin Ortadoğu’da transformasyona sebep olması dünya genelinde politik alanda değişimlere yol açmıştır. Tüm bu depremlerden ortaya çıkan enerjinin yol açtığı, ilişkilerin kesilmesi tehlikesine karşı Türkiye kendine orta bir yol bulmuştur.’’ ifadelerini kullandı.Türkiye’nin bölgede meydana gelen sorunların giderilmesi için üzerine düşen arabuluculuk görevini yerine getirme gayretinde olduğunu ifade eden Davutoğlu, bunun çok iyi analiz ve güvenilirliklee giderilebileceğini aktardı. Türkiye’nin arabuluculuk görevinin yalnızca coğrafi değil, aynı zamanda tarihi bir görev olduğunu anlatan Davutoğlu, üstlenmiş oldukları arabuluculuk görevini birçok ülkenin desteklediğini ifade etti.

Davutoğlu’ndan sonra Genel Kurul’a hitap eden Finlandiya Dışişleri Bakanı Erkki Tuomioja da İstanbul’da bir arabuluculuk merkezinin kurulmasına destek verdiklerini açıkladı.

Toplantıya katılan Katar ile Brezilya dışişleri bakanlarının da Türkiye’nin bu girişimine sıcak baktığı biliniyor. SURİYE BÜYÜKELÇİSİYLE TOKALAŞMADIBakan Davutoğlu, Genel Kurul'a girdiği sırada kendisi ile toklaşmak isteyen Suriye'nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Beşar Caferi'nin tokalaşma isteğine olumlu karşılık vermedi.Davutoğlu ayrıca BM Genel Kurul’una hitabından sonra Ban Ki-mun ile bir araya geldi. Davuoğlu’nu sıcak bir şekilde karşılayan Ban, kendisine ‘‘uzun zamandır görüşmemiştik’’ dedi.

Ban ayrıca Türkçe olarak Davutoğlu’na teşekkür etti. Basına kapalı gerçekleştirilen görüşmede Kıbrıs ile Suriye meselelerinin ele alındığı öğrenildi

MAVİ MARMARA'NIN HESABININ HER SEVİYEDE SORULMASI DOAĞLDIR

New York temasları sırasında TRT Haber'e konuşan Ahmet Davutoğlu, "Mavi Marmara" gemisine yönelik saldırıya ilişkin hazırlanan iddianameyi değerlendirdi. Davutoğlu, konuya ilişkin bilginin kendilerine de ulaşması üzerine Adalet Bakanı Sadullah Ergin ile görüştüğünü ve bilgi aldığını söyledi.

Bakan Davutoğlu, bunun hukuksal bir süreç olduğuna işaret ederek, "Türkiye bir hukuk devletidir ve eğer uluslararası sularda Türk vatandaşlarına yönelik bir saldırı olmuşsa, bir ölüm, yaralanma söz konusu ise Türkiye Cumhuriyeti Devleti bir hukuk devleti olarak bunun sorumluları konusunda her türlü inisiyatifi geliştirme hakkına sahiptir" diye konuştu.

Soruşturma sürecinin saldırının hemen ardından başlatıldığını hatırlatan Davutoğlu, şunları söyledi: "Bu, hukuki bir süreç olduğu için bizim nihai hükümde bulunmamız doğru olmaz çünkü iddianame değerlendirilecek, mahkeme edilecek. Ama Türkiye Cumhuriyeti Devleti olarak vatandaşlarımızın haklarını hem ulusal hem uluslararası düzeyde korumak, bu hakların takipçisi olmak bizim için bir görevdir. Dolayısıyla bu hukuki sürecin de böyle bir görevin bir parçası olarak telakki edilmesi icap eder. Mutlaka bunun her düzeyde hesabının sorulması doğaldır. "