Bakan Davutoğlu, Downer'la Görüştü

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, New York’taki temasları çerçevesinde BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Alexander Downer ile bir araya geldi.

Davutoğlu, Downer’a Rum tarafının Kıbrıs görüşmelerinde ilerleme sağlanması yolunda hiçbir irade göstermediğini söyledi.

Davutoğlu ayrıca Kıbrıs’ta artık bir an önce adımlar atılması gerektiğinin de altını çizdi. Edinilen bilgiye göre Davutoğlu’nun Rum tarafını eleştirmesini sükunet ile dinleyen Downer, Bakan Davutoğlu'na hak vermekle birlikte, ilişkinin kopmamasının önemli olduğunu söyledi.

Basına kapalı yapılan görüşmede Downer, iki taraf ile şu an önemli bir konu üzerinde görüşmenin sürdüğünü ancak bunun henüz dile getiremeyeceğini ifade etti.

DOWNER: KIBRIS SORUNU DÜNYANIN EN ZOR SORUNLARINDAN

Türkevi’nde gerçekleştirilen görüşmeden sonra gazetecilerin sorularını cevaplayan Downer, şu ana kadar Kıbrıs görüşmelerinin sürdürülebilmesi için çok çaba sarf ettiklerini söyledi.

‘‘Ortada birçok görüş var, ancak BM bugüne kadar elde edilen olumlu gelişmelerin olumsuzluklara oranla çok daha fazla olduğuna inanıyor. Ve biz bunun heba edilmesini istemiyoruz.’’ diyen Downer, ancak hal sürdürülen görüşmelerde belirsizliklerin olduğunu da inkar etmedi. Rum yönetiminde yapılacak seçimlerde Dimtris Hristofyas’ın aday olmamasının bu belirsizliği daha da arttırdığını savunan Downer, ancak yine de teknik komitelerde sürdürülen çalışmaların devam edeceğini söyledi.

İki toplum arasındaki ilişkiyi sürdürmeyi ve aralarındaki güvenin artması konusunda çalışmaların sürdürüleceği bilgisini veren Downer, tarafların uluslar arası konferans istemeleri durumunda kendilerinin bu organizasyonu hemen yapabileceklerini aktardı. Kıbrıs Türk tarafının uluslararası konferansa gitme konusunda çok arzulu olduğunu belirten Downer, Rum tarafının ise böyle bir isteğinin bulunmadığını ifade etti.

Rum tarafında yapılacak genel seçimlere de dikkat çeken Downer, iktidara gelecek her kim olursa olsun bugüne kadar sağlanan anlaşmalara sadık kalmalarının gerektiği hususuna vurgu yaptı. Kıbrıs sorununun çözümü için ilginç bir tasvirde bulunan Downer, ‘‘Bu sorun çözümü dünyadaki en zor 3 veya 4 sorundan bir tanesi.’’ dedi.