Atabay Ailesi Umutlandı

Van’ın Çaldıran ilçesine bağlı Buğulukaynak Köyü'nde, 7 Ekim 2009 günü düzenlenen operasyonda sağ yakalandıktan sonra 2 terör örgütü PKK’lı ile birlikte kurşuna dizilerek öldürüldüğü iddia edilen sivil vatandaş İbrahim Atabay’ın ailesi, dönemin İl Jandarma Alay Komutanı Kurmay Albay Vecihi Halil İyigün ile birlikte muvazzaf 16 askerin tutuklanmasının kendilerini umutlandırdığını belirterek, "Biz hukuka, adalete güveniyoruz.Hukukun gereğini yapmasını bekliyoruz, adalete güveniyoruz.” dedi.

Atabay Ailesi Umutlandı
Çaldıran’a 30 kilometre uzaklıkta bulunan Buğulukaynak Köyü'nde ikamet eden İbrahim Atabay’ın ağabeyi Sinan Atabay, gazetecilerle birlikte olayın gerçekleştirildiği bölgeye giderek, kardeşinin yaralı olarak ele geçirildikten sonra infaz edildiğini öne sürdü. Yaşanan olaya bütün köy halkının şahit olduğunu söyleyen Atabay, kardeşinin kanının döküldüğünü belirttiği yerleri tek tek gösterdi. Olay yerindeki dere yatağına bile kardeşinin kanının aktığını söyleyen Sinan Atabay, “Kardeşimin kanının değdiği taş ve toprağı toplayarak bir anıt yaptık ancak buna bile tahammül edemediler. Arazinin bize ait olmadığı gerekçesiyle bölgeye sevk edilen yüzlerce asker tarafından anıtımız yıkıldı. Biz de yıkıntıdan kalan kanlı toprak ve taşları toplayarak kendi tarlamızda bir anıt yaptık. Kardeşimin öldürüldüğü yerde ikinci kez anıt mezar yapmak istiyoruz.” diye konuştu.

İbrahim Atabay’ın babası Abdulgaffur Atabay ise olayla ilgili geç de olsa bir gelişme yaşanmasının kendilerini umutlandırdığını açıkladı.

Oğlunun öldürülmesi ile ilgili 17 askerin tutuklanmasının önemli bir gelişme olduğunu söyleyen Atabay, şöyle devam etti:“Biz mazlum bir aileyiz. Aynı zamanda suçsuz ve günahsız bir aileyiz. Oğlumun olayla bir ilgisi yoktu. Okulunu okuyordu ve çok zekiydi. Olay günü öğretmenleri tarafından eve getirilmişti. Bir anda evimizin çevresini askerler sardı. İbrahim de bizimle birlikte amcasının evine koştu. Askerler yakaladıkları yerde oğlumla 2 kişinin üzerini aradı. Askerlerin üzeri de arandı. Buna bütün köylüler şahitti. Sonradan öğrendik ki askerlerin üzeri olayla ilgili görüntü alınmasını engellemek için aranmış. Olay sırasında olay yerinin yakınında bulunan bir çoban, örgüt üyelerinin, "İbrahim’i öldürmeyin, onun bir suçu yok" dediğini duymuş. Ama buna rağmen oğlum katledildi. Vecihi Halil İyigün oğlumun katledilmesi emrini verdi. Olayın ardından geç de olsa bir gelişme oldu. Bu bizi ümitlendirdi. Onlar bizim ciğerimizi yaktı, Allah da onların ciğerini yaksın. Bizim gibi onların da ana-babaları ağlasın. Biz hukuka, adalete güveniyoruz. Hukukun gereğini yapmasını bekliyoruz, adalete güveniyoruz” ifadelerini kullandı.