İran İle Ticarete 1.3 Trilyonluk Hedef Koydu

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, İran ile Türkiye ekonomilerinin toplam 1,3 trilyon dolarlık bir pazarı oluşturduğunu söyledi.

İran İle Ticarete 1.3 Trilyonluk Hedef Koydu
Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, İran ile Türkiye ekonomilerinin toplam 1,3 trilyon dolarlık bir pazarı oluşturduğunu söyledi.

Tahran'daki temaslarına ilişkin AA muhabirine açıklama yapan Bakan Yılmaz, ziyarette, iki ülke arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilerin daha da geliştirilmesi konularının ele alındığını belirterek, İranlı yetkililerle detaylı, olumlu ve verimli görüşmeler yaptıklarını kaydetti.

Yılmaz, görüşmelerde, ''tercihli ticaret sistemi, yatırımlar, gümrük kapılarının iyileştirilmesi, serbest ticaret bölgeleri, bankacılık'' gibi birçok konunun ele alındığını ifade etti.

Ele alınan konuların takipçisi olacaklarını anlatan Yılmaz, ''Amacımız Türkiye ve İran'ın büyük potansiyelini daha fazla kullanmak'' diye konuştu.

Yılmaz, iki ülke arasındaki ticaret hacminin son 10 yılda 8 kat arttığını hatırlatarak, şunları bildirdi:

''Geçen yıl ticaret hacmimiz 16 milyar doları aştı. Ekonomilerimizin, nüfusumuzun büyüklüğünü düşünürseniz bu çok yetersiz. İran ile Türkiye'nin ekonomilerini topladığınızda 1.3 trilyon dolarlık bir pazar. 150 milyonluk bir nüfus ve pazar söz konusu, bunun için de 16 milyar dolar çok az.''

İki ülke arasındaki ithalat-ihracat dengesizliğini de görüşmelerde gündeme getirdiklerini belirten Yılmaz, ''Çok daha dengeli bir ticaret ve yüksek hacimli ticaret yapısına ulaşmamız mümkün'' dedi.

Yılmaz, İran'a ihracatın 3,6, bu ülkeden ithalatın da 12,4 milyar dolar olduğunu hatırlatarak, İran'dan daha çok petrol ve doğalgaz ithal edildiğini söyledi.

İş adamlarıyla İran'a geldiklerini belirten Yılmaz, iki ülke iş adamları arasında toplantı yapıldığını, burada sorunların ve önerilerin ele alındığını bildirdi.

''Meşru ticareti geliştirmek, artırmak istiyoruz''

Bakan Yılmaz, şunları ifade etti:

''Tabii ki sorunlar, sıkıntılar var. Özellikle İran'ın bugünkü uluslararası konjonktüründen, ambargolardan kaynaklanan sıkıntılar var. Bunu iş adamlarının sorunlarından, şikayetlerinden de görüyoruz. Burada iş adamlarına uygun bir ortam hazırlamak, onların problemlerini çözmek bizim görevimiz.''

''Türkiye uluslararası kurallar içinde ama komşusu olan bir ülkeyle, meşru bir şekilde en yüksek düzeyde ticaret yapmayı hedefleyen bir ülke'' diyen Yılmaz, ''Biz tabii ki meşru ticareti geliştirmek, artırmak istiyoruz. Bu her iki ülkenin lehine, halklarımızın lehine, bölgede bu refahı yaygınlaştırmak istiyoruz'' ifadesini kullandı.

Yılmaz, iş adamlarının ortaya koydukları fikirleri değerlendireceklerini kaydederek, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile İran'daki muhatabı arasındaki ilişkilerin de çok iyi düzeyde olduğunu söyledi.

Bakan Yılmaz, ''Biz daha fazla İranlı yatırımcıyı Türkiye'de görmek istiyoruz. Türk yatırımcıyı da İran'da. Ticaretle birlikte yatırımları da mutlaka artırmak istiyoruz'' diye konuştu.

Türk müteahhitlerin son dönemlerde İran'da daha fazla iş yapar hale geldiklerini ve bunun daha da artmasını umduklarını belirten Yılmaz, Türkiye'nin yatırımlarının gelişmesini istediklerini bildirdi.

Türkiye'de güçlü bir teşvik sistemi ilan edildiğini anlatan Yılmaz, ''Gerçekten de yerli veya uluslararası bütün yatırımcılar için çok cazip yatırım imkanları sunuyor Türkiye. İranlı iş adamlarını da Türkiye'deki bu fırsatları değerlendirmeye davet etmiş olduk'' dedi.

Görüşmeleri ''son derece verimli'' olarak değerlendiren Bakan Yılmaz, 2 milyardan 16 milyar dolara çıkan Türkiye-İran ticaret hacminin 2015 yılına kadar 35 milyar dolara çıkacağına inandıklarını da sözlerine ekledi.
Kaynak: AA