Gül’den Obama’ya Terörle Mücadele Baskısı

NATO zirvesi vesilesiyle bulunduğu Chicago’da ABD Başkanı Barack Obama ile yarım saaatlik bir görüşme yapan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye’ye silahlı insansız hava aracı (İHA) satışının kolaylaştırılması yönünde baskı yaptı.

Ankara 'nın terörle mücadelede önemli bir araç olarak gördüğü İHA 'ların alım sürecinde yaşanan sorunlar konusunda Gül 'ü 'dikkatle ' dinlediği belirtilen Obama ise bu konuda tek karar merci olmadığına, Kongre 'nin de rolü bulunduğuna işaret etti. ABD başkanı, Türkiye 'nin ihtiyaçlarının farkında olduğunu kaydederken, 'Müttefiklerimizin iyi imkanlara sahip olmasını isteriz ' dedi.

ABD Kongresi, üstün teknolojili ve tahrip güçlü bazı silahların müttefiklere satılması konusunda zorluk çıkarıyor. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye 'nin ABD 'den beklentilerinin karşılanmasının şu anda iyi durumda olan ilişkilerin 'konsolide ' edilmesine katkıda bulunacağını kaydetti.

Obama, Gül 'ün ilişkilerin durumuyla ilgili değerlendirmelerine 'gönülden ' katıldığını söyledi.

Yarım saat süren Gül - Obama görüşmesinde ekonomik ilişkiler, Suriye, Ermeni meselesi, Kıbrıs başlıkları da ele alındı. Gül, ABD ile ticari ilişkilerin hala çok yetersiz olmasından ve son görüşmelerinden bu yana fazla mesafe alınamadığından yakındı. Gül, Suriye 'de ölümlerin durdurulması konusunda ABD 'nin ulusalrarası camiada 'daha ön planda ' ve istekli rol oynamasını istedi. Obama bu konuda bir endişesi olmaması yönünde Gül 'e teminat verdi. İki ülke dışişleri bakanlarının ve ilgili kurumların birlikte çalıştığını vurguladı. Bu arada Obama, Arap dünyasında yeni gelişmeler bağlamında bölgede barış ve istikrarın takviyesi adına iki önemli müttefiki olan İsrail ve Türkiye 'nin arasının düzgün olmasının önemine işaret eti. Gül ise 'İsrailliler ne yapacalarını biliyor ' diyerek Ankara 'nın özür ve tazminat beklentilerini hatırlattı.

Obama ile görüşmesinde Cumhubaşkanı Gül 'e Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Dışişleri Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu ve Washington Büyükelçisi Namık Tan eşlik etti. Amerikan heyetinde ise Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Ulusal Güvenlik Başdanışmanı Tom Donilon, Beyaz Saray Genel Sekreteri Jack Lew ve Ulusal Güvenlik Konseyi yetkilisi Elizabeth Sherwood-Randall hazır bulundu.