Bm İnsan Hakları Komiseri Zimbabve’de

Birleşmiş Milletler İnsan Haklari Yüksek Komiseri Navi Pillay, Zimbabve’ye geldi.

Zimbabve Cumhurbaşkanı Robert Mugabe’nin daveti ile Harare’ye gelen Pillay, Batı’nın amborgo uyguladığı Sahraaltı ülkesinde 5 gün boyunca insan hakları konularından incelemelerde bulunacak. Navi Pillay’ın Zimbabve gezisi üzerine açıklama yapan bir çok insan hakları örgütü, Mugabe’nin Pillay’a ülkenin gerçek yüzünü göstermeyeceğinin üzerinde durdu. Sivil toplum örgütler öte yandan, hükümetin Pillay ile görüşecek organizasyonları belirlemesinin son derece yanlış olduğunu belirtti.

Pazar akşamı Zimbabve’ye ulaşan Pillay, Harare'de yaptığı açıklamada, “Zimbabve hükümetinin BM İnsan Hakları Temsilcisini davet etmesini çok önemsiyorum. Zimbabve’de insan haklarını yerinde gözlemleyeceğim ve BM’nin burada insan haklarının iyileştirilmesi konusunda neler yapabileceği üzerinde çalışacağım.” dedi.

Zimbabve İnsan Hakları Avukatları Derneği Başkanı Irene Petras da, “Önceki ziyaretlerde BM yetkilileri insan hakları örgütleri ile direkt görüşmeler ayarlıyordu. Şimdi Adalet Bakanlığı bize emir veriyor, görüşmeler hükümetin emrinde gerçekleşiyor. Bu durumu anlamak mümkün değil.” sözleriyle hükümeti eleştirdi.

1980’de beyazlardan bağımsızlığını aldığından beri Robert Mugabe tarafından yönetilen maden ülkesi Zimbabve, 2000 yılında beyazların çiftliklerine el koymalarıyla uluslararası kuruluşların radarına yakalandı. ABD ve İngiltere’nin başını çektiği güçler Mugabe’nin ZANU-PF partisi liderlerine ve Zimbabve’ye ambargolarını sürdürüyor. ZANU-PF iktidarı 2009’da BM insan hakları yetkilisi Manfred Nowak’ın ülkeye girişine izin vermemişti. 88 yaşındaki Mugabe’nin Pillay’ı daveti gelecek yıl planlanan seçimlerden önce ismini temize çıkarmak amaçlı olduğu yorumları yapılıyor. Güney Afrikalı eski bir yüksek mahkeme hakimi olan Pillay, Uluslararası Ceza Mahkemesi’nde de görev yaptı.