Ayvalık Emek Partisi’nden Greve Davet

Balıkesir’in Ayvalık ilçesinde, Emek Partisi İlçe Başkanlığı, ülke genelinde KESK, Kamu Sen ve Birleşik Kamu İş Konfederasyonlarının bir günlük greve ilçe halkının destek vermesi çağrısında bulundu.

Ayvalık Emek Partisi’nden Greve Davet
Emek Partisi Ayvalık İlçe Başkanı Cemil Tosunoğlu tarafından yapılan yazılı basın açıklamasında, “Dünyanın en büyük 17’nci ekonomisi olmakla övünen, daha geçtiğimiz ay açılan teşvik paketleriyle sermayeye milyarlarca lira aktaran hükümet emekçilere sıra geldiğinde ‘kaynak yok’ diyor. Uluslararası kredilendirme kuruluna Türkiye'nin kredi notunu düşüremesin diyerek diklenen Başbakan, emekçiler insanca yaşayacak ücret isteyince ‘Yunanistan gibi batarız’ diyor. Bu tutarsızlığın kaynağı emek düşmanlığıdır. Elektriğe, doğalgaza, akaryakıta yüzde 18’lerle zam yapan hükümet kamu emekçilerine yüzde 3+3 gibi sadaka teklif ediyor. Bu tutumun yarın Maden işçilerine performansa dayalı ücret olarak, Metal başta olmak üzere tüm işçi sözleşmelerinde ve asgari ücret artışı gündeme geldiğinde de karşımıza geleceği açıktır. Onun için bugünden birleşerek tüm emekçilere insanca bir ücret için 23 Mayıs grevinde birlik olmalıyız” ifadelerini kullandı.

Tosunoğlu yaptığı açıklamada, “Adalet ve Kalkınma Partisi’nin (AK Parti),Aritmetik Oyunu: Yüzde 3+3’lük Zam toplamda yüzde 6 değil, yüzde 4,54’e denk geliyor. Emekçilerin taleplerine karşı sıkça istatistik oyunlarına başvuran AKP, bu sefer de bir aritmetik oyunu ile emekçileri kandırmaya çalışıyor. AKP hükümetinin kamu emekçilerine teklif ettiği yüzde 3+3 zammın rakamsal olarak yüzde 6’ya değil, yüzde 4,54 TL’ye denk düştüğü ortaya çıktı. Hesaplama şöyle; 100 lira alan bir kamu emekçisi, ilk 6 ay yüzde 3 zam aldığında maaşı 103 lira alacak. İlk 6 ay toplam 618 lira maaş alacağından, toplamda sadece 18 TL zam alınmış olacak. İkinci 6 ayda aylık toplam 106.09 TL alınacak ve bu da toplamda 636.54 TL’ye denk geliyor. Bu ise ikinci altı ayda 36.54 TL zam alınması demek. Basit bir hesaplamayla 18+36.54=54.54 TL, kamu emekçilerinin ilk yılsonunda eline geçecek toplam zam miktarını oluşturuyor. Toplam zam miktarını 12 aya böldüğümüzde 54.54/12 ay=4.54 TL çıkıyor. Bu rakam, 2012 yılı için hükümetin önerdiği yüzde 3+3’e eşit ve kamu emekçilerine sanılanın aksine 2012 yılı için toplamda yüzde 6 değil, yüzde 4,54 oranında zam önerdiğini bunun da parasal karşılığının sadece 54.54 TL olduğunu gösteriyor. Bu sonuçtan, AKP hükümetinin sık sık yaptığı istatistik oyunlarının sonuncusunu toplusözleşme görüşmelerinde kamu emekçilerine karşı yaptığı anlaşılıyor” dedi.

GREVLİ TOPLU SÖZLEŞMELİ SENDİKAL HAKLAR TANINMIYOR
AK Parti hükümetinin döneminde, kamuda sözleşmeli, taşeron, sistemi ile güvencesiz iş ve performans, toplam kalite vb. esnek çalıştırma hızla arttığını kaydeden Emek Partisi Ayvalık İlçe Başkanı Cemil Tosunoğlu, “ Kamuda devlet eliyle yaygınlaşan bu uygulama özel sektörde tam bir kuralsız çalıştırma ve hakların gaspı olarak karşımıza çıkmakta, bunun için esnek, güvencesiz, kuralsız çalışma biçimlerine son verilmesi bütün işçi ve emekçilerin talebi olduğu için 23 Mayıs grevinde birlik olmalıyız. Uluslararası sözleşme ve anlaşmaların yanı sıra Anayasa yok sayılarak, kamu emekçilerine grevli toplu sözleşmeli sendikal hakları tanınmıyor. İşçiler ise yasalarca tanınmış sendikalaşma hakkını kullandığında Billur Tuz’da, Savranoğlu’nda, Hugo Boss’ta, Togo ‘da olduğu gibi, işten atma ve baskılarla karşılaşıyor. Yüzlerce yıl önce çetin mücadelelerle kazanılan sendikalaşma grev ve toplu sözleşme hakkının güvenceye alınması demokratikleşme ve sosyal hakların korunmasının da güvencesi olacaktır. Sendikalaşma, Toplu sözleşme ve Grev hakkının önündeki engellerin kaldırılması için 23 Mayıs grevinde birlik olmalıyız.23 Mayıs'ta ücret, sosyal hakları ve çalışma koşulları için greve hazırlanan öğretmen, doktor, tüm kamu çalışanları, aynı zamanda sağlık, eğitim ve sosyal güvenlik gibi kamusal hakların piyasaya açılması, paralı hale getirilmesi politikalarına karşı da mücadele ediyor. 4+4+4 yasasına karşı direnen eğitimcilerimiz, sağlıkta dönüşüme sağlığın paralı hale getirilmesine karşı sağlık hakkı meclisleri ile mücadele eden sağlıkçılarımız, SGK’nın yerine özel sigorta şirketleri ve bireysel emekliliğin geçirilmesine karşı İşçiler, emekçiler, kadınlar, gençler taleplerimizi ve mücadelemizi ortaklaştırarak 23 Mayıs ‘da tüm kamu emekçileri ile birlikte alanlarda omuz omuza olacağız” dedi .
Kaynak: İHA