Süt Günü Kutlaması

Güçlü, yaptığı yazılı açıklamada, Uluslar arası Sütçülük Federasyonu'nun (IDF) 1956 yılında aldığı bir kararla ilan edilen 21 Mayıs Dünya Süt Günü’nü kutladı. Ülkede 1991 yılından itibaren kutlandığını hatırlatan Güçlü, bakanlık kararı ile 1996 yılından itibaren 21 Mayıs’ın bulunduğu haftayı Süt Haftası olarak kutladıklarını anlattı.

Güçlü, süt haftasını kutlama amacını ise şöyle anlattı: “Ulusal politikalarında çocukların sağlıklı gıdaya ulaşmasını, yeterli ve dengeli beslenmesini, sağlıklı olmasını ve eğitimini bir bütün olarak ele alan ülkeler, sağlıklı ve üretken bireylerden oluşan bir topluma sahip olurlar. Dünya süt günüde bu amaçla kutlanmaya başlanmıştır. Bu günü kutlarken, okul çağı çocuklarının süt ve sağlık üzerine etkisi konusunda bilinçlenmelerini sağlamak, çocuklara sağlıklı büyüme ve gelişmeleri için kalsiyum ve proteinden zengin olan sütü içme alışkanlığı kazandırılmasını teşvik amaçlanmaktadır. Ayrıca, süt içme olanağı sunarak sağlıklı beslenmelerine destek olmak, sağlıklı ve hijyenik süt tüketiminin yaygınlaşmasını sağlamak, süt üretimin artırılmasını teşvik etmek ve süt arzı fazlalığının değerlendirilmesini sağlayarak, üretimde istikrarı sağlamak da hedeflenmektedir” dedi.

Ülkenin sosyal ve ekonomik yönden güçlü olabilmesi, bedensel ve zihinsel yönden güçlü, sağlıklı ve yetenekli bireylerin çokluğuyla doğrudan ilişkili olduğunu vurgulayan Güçlü, insanın doğumundan ölümüne kadar, her zaman insan vücudunun süte çok ihtiyaç duyduğunu kaydetti.

Beslenmede sütün önemini anlatan Güçlü, “Beslenmemizde sütün oldukça önemli bir yeri vardır İnsan yaşamının her evresinde gerekli olan süt, Kalsiyum, protein, A, B, D, E vitamini gibi pek çok besin öğesi bakımından iyi bir kaynaktır Okul öncesi ve okul çağındaki çocuklarda hızlı büyüme ve gelişme nedeniyle pek çok besin öğesine olan gereksinim yaşamının diğer dönemlerine oranla daha fazladır Enerji ve besin ögeleri ihtiyaçlarının karşılanmasında en önemli besin gruplarından biri süt ve süt ürünleridir Süt ve süt ürünlerinin yeterli miktarlarda tüketimi özellikle büyüme ve gelişmenin hızlı olduğu okul çağı çocukları başta olmak üzere her yaş grubu için büyük önem taşımaktadır” dedi.

KİŞİ BAŞINA 155 KİLO SÜT TÜKETİLİYOR

Gelişmiş ülkelere göre, Türkiye’deki kişi başına süt tüketiminin çok düşük olduğunu belirten Güçlü, süt tüketimi ile ilgili açığın kapatılması için Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın, Sağlık ve Milli Eğitim bakanlıkları ile ilgili ortak projelerin hayata geçirildiğini de sözlerine ekledi. Güçlü, açıklamalarını şöyle tamamladı: “Ülkemizde 'de kişi başına tüketilen süt miktarı ise gerekenden çok az olup kişi başına 155 kilogramdır.. Bu miktar, gelişmiş bazı ülkelerdeki 350-400 kilogramdır. Kişi başı tüketim miktarları karşılaştırıldığı zaman, ülkemizde yeterli olmadığı hatta çok düşük olduğu açıktır. Ancak bu yıl Bakanlığımız ile Milli Eğitim Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığının ortaklaşa yürüttüğü Okul Sütü projesi ile okullarda öğrencilere süt dağıtımına başlanmış olması bu açığı kapatma yönünde önemli bir adım olmuştur. Bu vesile ile her geçen gün daha fazla artan ülke nüfusunun sağlıklı beslenmesi için süte gereken önemin verilmesinin zorunlu ve milli bir görev olduğunu belirtmek istiyorum. Sağlıklı ve Kaliteli Yaşam için süt tüketimine önem verelim.”
Kaynak: İHA