Silifke Kültür Haftası Başladı

Mersin’in Silifke ilçesinde 39.’su “Tahta Kaşık Yılı” olarak düzenlenen Uluslararası Silifke Kültür Haftası törenle başladı.

Silifke Kültür Haftası Başladı
Bu yıl 20-26 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştirilecek etkinlikler, Atatürk Anıtı’na Kültür Haftası çelenginin sunulmasıyla başladı.

Belediye Başkanı Bayram Ali Öngel, buradaki açılış töreninde yaptığı konuşmada, “39. Uluslararası Silifke Kültür Haftası hepinize kutlu olsun” dedi.

“Bu yıl 39. sunu kutladığımız Uluslar arası Silifke Kültür Haftası hepimize kutlu olsun” diyen Başkan Öngel, “1960 yılında Rahmetli Cavit Erden’in İngiltere’nin Langollen şehrinde gördüğü festival ışığını Silifke’ye taşımasıyla ve de 1974 yılında bu ışığı dönemin Kaymakamı Ahmet Önal ve Belediye Başkanı Rahmetli Ali Önder ile yaptığı kültürel çalışmalar sonucu Silifke Müzik ve Folklor Festivalini başlatmışlardır. Bu yıl 39. sunu kutladığımız Uluslar arası Silifke Kültür Haftası hepimize kutlu olsun. 39 yıldır aralıksız kutlanan ve bu yılı “Tahta Kaşık” yılı olarak kutlayacağımız Uluslar arası Silifke Kültür Haftasına yurtdışından ve yurt içinden gelen değerli protokole ve konuklara saygıdeğer Silifkeli hemşehrilerimize hoş geldiniz diyor, hepinizi tüm Silifkeliler adına sevgi, saygı ve hürmetlerimle selamlıyorum” dedi.

Silifke Kaymakamı Fatih Damatlar ise 39 yıldır süre gelen Silifke Kültür Haftasının tüm Silifke halkına hayırlı olmasını temenni ederken, emeği geçen herkese teşekkür etti

Kaymakam Fatih Damatlar da konuşmasında, 39 yıldır aralıksız kutlanan ve bu yılı “Tahta Kaşık Yılı" olarak kutlayacaklarını belirterek, "Uluslararası Silifke Kültür Haftasına etkinliklerine yurtdışından ve yurt içinden gelen değerli protokole ve konuklara, Silifkeli hemşehrilerimize hoş geldiniz diyor, hepinizi tüm Silifkeliler adına sevgi, saygı ve hürmetlerimle selamlıyorum” dedi.

Törene eşi Ayşe Güzeloğlu ile birlikte katılan Vali Hasan Basri Güzeloğlu, Silifke'nin tarihi ve doğal zenginlikleri barındıran ülkemiz adına önemli bir ilçe olduğunu söyledi.

Silifke’nin tarihi ve coğrafyası ile bir bütün olduğunu belirten Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, “Silifke tarihin her döneminde özellikleri ve güzellikleri ile kültürümüze kadar canlı bir kültürü yaşamış ve Anadolu’nun ötekileşmesiyle birlikte Türk kültürünün özel güzelliklerini barındırmış sadece Mersin’in değil Türkiye’nin çok özel ve güzel bir ilçesidir. En önemlisi de devletine ve milletine bağlı insanlarıdır. Festival bizi biz yapan unsurları kültürümüzün tüm yanları Silifke’nin yetiştirdiği insanları ve değerleri tanıtım ve Silifke’yi bir bütün olarak tarihi kültürel güzellikleri ile anlatan buluşma olmuş en güzeli de adının anıldığı kaşık kavramı ile buluşması olmuş. Türk kültürünün çok önemli bir unsuru olan yemek ve aş gibi kutsal kültürü ile anılar kaşığı Silifke folklorunun ötesinde isim almış ve taçlandırmış. Ne doğrarsan aşına o çıkar karşına. İnsanı anlatan insan yanına ve sosyal değerlere vurgu yapan kimliğimizi anlatan güzel bir buluşma. Silifke’nin geçmişi nasıl güzelse geleceği de çok güzel olacak. İlçemiz sadece Mersin’in değil Türkiye’nin de çok önemli bir kavşak noktası olacak. Mersin Antalya ve Mersin Konya yolları 2014 yılında tamamlandığında Silifke Türkiye’nin Akdeniz’le buluştuğu sanayi tarım ve hizmetler sektörüne ulaşan noktada Türkiye adına önemli bir ilçemiz olacak. Birlik ve beraberlik olduğu sürece Silifke adına gelecek her festival çok daha özel kutlanacak” dedi.

Açılış törenine Garnizon Komutanı Personel Yarbay İbrahim Alan, Jandarma Komutanı Yüzbaşı Hakan Sayılan, MHP Grup Başkan Vekili Mehmet Şandır, MHP Milletvekili Ali Öz, CHP Mersin Milletvekili Ali Rıza Öztürk, Emniyet Müdürü Volkan İmişçi, ve çok sayıda vatandaş topluluğu katıldı .
Kaynak: İHA