Çakan: Medya Bölgeyi Kötü Yansıtıyor

Star Gazetesi ve TV 24 Televizyonu Bölge Temsilcisi Şeyhmus Çakan, “Medya, maalesef zaman zaman sorunların çözümüne katkı sunayım derken, sorunların büyümesine, çözümsüzlüğe, hatta tarafların kavga etmesine yol açabiliyor.Medya bölgede yer alan küçük bir olayı büyüterek kötü yansıtıyor.” dedi.

Çakan: Medya Bölgeyi Kötü Yansıtıyor
Çakan, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK)’nun Yerel ve Bölgesele Medya Hizmet Sağlayıcıları Eğitim Semineri’nin 2. oturumuna konuşmacı olarak katıldı.

Ulusal medyadaki haberlerin Güneydoğu’daki yansımaları hakkında bilgi veren Şeyhmus Çakan, “Haberlerin yansımasıyla ortaya çıkan öylesine kötü algılamalar var ki insanın dudakları uçukluyor. Her alanda bölgeye pozitif ayrımcılık istenirken, medyadaki haberlerde maalesef negatif ayrımcılık görülüyor. Türkiye’nin herhangi bir ilinde meydana gelen bir kapkaç olayı haber niteliği taşımazken, bu hadise Diyarbakır’da olunca gazete sayfalarında genişçe yer alabiliyor.” şeklinde konuştu.

Ankara’da masa başında oturup Güneydoğu hakkında ahkam kesen bir takım insanlar olduğunu belirten Çakan, şöyle devam etti: “Bugün Diyarbakır’da bir yürüyüş veya gösteri olduğunu farz edelim. Bin kişilik bir grup Bağlar’da yürüdü, slogan attı, polis güvenlik tedbirleri aldı. Medya mensupları da bu durumu haberleştirip kurumlarına gönderdi. Peki bu haber televizyonlara nasıl yansıyor? Hemen arşiv görüntüleri çıkarılıyor. Taş, molotof, kan, çatışma dolu görüntüler gece yarısına kadar ekranlarda dönüp duruyor. Çoğu zaman Diyarbakır’da yaşayanlar da şehirde gösteri olduğunu televizyonlardan öğreniyor. Şehrin sınırlı bir noktasında yarım saat içinde yaşanıp biten bir olay, bütün gün arşiv görüntülerinin desteğiyle dönüp duruyor.” Bölgenin huzur ve refahına katkı sağlayan haberlere de imza atıldığını vurgulayan Şeyhmus Çakan, medyanın barış elçisi görevi üstlenebileceğini dile getirdi. Hiç kimsenin bir haber uğruna bölgenin geleceği ile oynama hakkı bulunmadığına dikkat çeken Çakan, “Bu gücü de hiçbir medya kuruluşu kendisinde görmemeli. Bölgemizin güzelliklerinin ön plana çıkması için bizlere büyük görevler düşmekte. Şu bulunduğumuz salonun belki bir kilometre ötesinde Hz. Süleyman ve 27 sahabenin kabri var. Artuklu sarayını, İç Kale'yi, Meryem Ana Kilisesi'ni, Dört Ayaklı Minare'yi, On Gözlü Köprü'yü bilmeyen milyonlarca insan var.” dedi.