Mutluluk Veren Fedakarlık

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Gürcan Eskitaşçıoğlu, yaşanan deprem felaketlerine rağmen ilk etapta konteynırlarda, ardından da daha bitmemiş spor salonunda halka hizmet verdiklerini ve hasta kapasitelerinin 2 katına çıkmasına rağmen hiçbir personelinin fedakarlıktan kaçmadığını ve bunun da mutluluk verici bir durum olduğunu söyledi.

Mutluluk Veren Fedakarlık
Yaşanan 7,2 ve 5,6 şiddetindeki depremlerin ardından hemen fakültenin önünde kurdukları konteynırlarda halka hizmet veren YYÜ Diş Hekimliği Fakültesi, kısa süre sonra da bitmemiş kapalı spor salonuna geçerek hizmetlerini sürdürdü. Diş alanında hizmet veren tek kurum olması nedeniyle hasta kapasitesi 2 katına çıkan fakülte, hizmetlerini aksatmadan sürdürüyor. İHA muhabirine açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Gürcan Eskitaşçıoğlu, depremden sonra diş konusunda hizmet veren tek kurum olduklarını ve bundan dolayı da hasta sayılarının normal kapasitenin iki katına çıktığını söyledi.

Prof. Dr. Eskitaşçıoğlu, “Çok zorlandık. Yeteri kadar etik bulmadığımız şartlarda çalışmak zorundaydık. Doktorlarımız insanüstü bir şekilde çalıştı. Bir doktor günde 10-12 hastaya bakarken, bizim doktorlarımız kazma kürek çalışmanın yanı sıra günde 80-100 hastaya baktılar. Kendilerine teşekkür ediyorum. Çok anlamlı bir iş yaptık. Bugün mutluyuz. Ağız diş sağlığı hizmeti veren yerlerin açmasıyla yoğunluğumuzda azalmaya başladı” dedi.

Başvuran hiçbir hastayı geri çevirmediklerini ifade eden Prof. Dr. Eskitaşçıoğlu, Rektör Prof. Dr. Peyami Battal’ın da desteğiyle gelen herkese hizmeti bir görev saydıklarını belirtti.

Bilgisayar sistemlerinin depremde çöktüğünü kaydeden Prof. Dr. Eskitaşçıoğlu, “Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan paraları alamadık. Hastalarımızdan yüzde 10 katılım payı almadığımız halde, Sosyal Güvenlik Kurumu bunu kesti. Bunu düzeltmek için yazışmalarımız devam ediyor. Birçok cihazımız depremde hasar gürmüş. Bunlarının tamamını şimdi döner sermaye ile halletmeye çalışıyoruz. Kendi çabamızla ayakta kalmaya çalıştık. Rektörümüz bize destek oldu” diye konuştu.

“EĞİTİM KONUSUNDA İÇİMİZ BİRAZ CIZ EDİYOR” Sağlık hizmeti verdikleri gibi eğitim hizmetini de aksatmadan yürüttüklerini ifade eden Prof. Dr. Eskitaşçıoğlu, “Eğitim konusunda içimiz biraz cız ediyor. Hızlandırılmış eğitim veriliyor, ama bir anatomi bilgisi, fistoloji bilgisi laboratuarlarda pekiştirilmeli. Maalesef bunu çok da yapabildiğimiz söylenemiyor. Öğretim üyesi kaybımız olmadı. Tam tersi yeni öğretim üyeleri katıldı.

Ekibimle başarı ile bu sınavdan geçtiğimize inanıyorum. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Asıl gurur duyduğum, benim ekibimin 25 uluslar arası yayın yapmasıdır. 2011 yılında, deprem döneminde kongrelere katılıyor olmamız, YYÜ’yü temsil ederek konferanslar vermemiz beni gururlandırıyor” ifadelerini kullandı.

“BİZİM YEMİNİMİZ EVLİLİK GİBİDİR” Depremin büyük bir felaket olduğunu ve herkesin psikoloji ve mesleğinin buna dayanacak güçte olmayabileceğini de söyleyen Prof. Dr. Gürcan Eskitaşçıoğlu, “Biz doktoruz. Biz yeminiz de evlilik gibi iyi ve kötü günde; ırk, din, dil, cinsiyet ayrımı yapmadan yemin etmişiz. Gerekli olmadı, kurtarma ekipleri yeterli sayıda geldi. Gerekli olsaydı hem işimizi yapardık hem de işçi gibi o yıkıntıların arasında insanları da kurtarabilirdik diye düşünüyordum. Ekibim mükemmel. Hiç şikayet etmediler. 12 kişi bir konteynırda kaldı. Onlarla gurur duyuyorum. Biz eğitim, araştır ve bunun yanında sağlık hizmeti sunduk. Biz işimizi yaptık, eğer başarılı görülüyorsak ekibimin payı çok büyük. Onlarla bunu başardık. Geçmişe dönük düşüncelerimizde mutluluk kaynağıdır” şeklinde konuştu.

Eski hizmet binalarının tamamının Diş Hekimliği Fakültesi’ne tahsis edildiğini de kaydeden Prof. Dr. Eskitaşçıoğlu, projesi tamamlandıklarını ve Van’ın çok modern bir Diş Hekimliği Fakültesi’ne kavuşacağını da sözlerine ekledi .
Kaynak: İHA