KRV Seçimlerinin Galibi Kraft!

Almanya’da yapılan anket araştırmaları, Kuzey Ren Vestfalya (KRV) seçimlerinin galibi, SPD KRV Başkanı ve KRV Başbakanı Hannelore Kraft’ın, Almanya Başbakanı Angela Merkel’den daha fazla sevildiğini ortaya koydu.

Buna göre, bugün bir seçim olsa ve her ikisi de başbakanlık için aday olsa, Alman halkının yüzde 43’ü Kraft’ı, yüzde 34’ü ise Merkel’i başbakan seçeceğini söyledi.

İnsan merkezli, kucaklayıcı politikalarıyla vatandaşların güvenini kazanan Kraft, 13 Mayıs’ta yapılan KRV eyalet seçimlerinde SPD’nin yüzde 39.1 oranında oy almasını sağlamıştı. Kraft’ın kişisel desteğinin ise daha da yüksek olduğu bildiriliyor. YouGov Enstitüsü’nün yaptığı ve Zeit Online’nın yayınladığı ankete göre Merkel’i Başbakan olarak görmek isteyenlerin oranı yüzde 34’te kalırken, Kraft’ı Almanya Başbakanı olarak görmek isteyenlerin oranı yüzde 43’e çıkıyor. Seçimler sonrasında da özellikle SPD içinden Kraft’ın, SPD’nin Başbakan adayı olması yönünde sesler yükselmiş, Hannelore Kraft ise her halükarda KRV eyaletinde kalmak konusunda seçmene söz verdiğini hatırlatarak böyle bir şeyi düşünmediğini açıklamıştı. Anketle ilgili bilgi veren YouGov, anketin 14 ile 16 Mayıs arasında, Başbakan Merkel’in, seçim yenilgisi yaşayan CDU’lu Çevre Bakanı Norbert Röttgen’i görevinden almasından önce yapıldığını hatırlatarak, Merkel’in bu davranışının anketi etkilemediğine vurgu yaptı. Ankete göre Almanların yüzde 24’ü SPD’nin Kraft’ı başbakan adayı göstermesini, yüzde 18’i SPD Fraksiyon Başkanı Frank-Walter Steinmeier’i, yüzde 14’ü eski Maliye Bakanı Peer Steinbrück’ü, yüzde 8’i ise SPD Genel Başkanı Sigmar Gabriel’i aday göstermesini istiyor.