“erken Seçime Gitmek Almanya’ya İyi Gelecektir”

Almanya’da Federal Çevre Bakanı Norbert Röttgen’in Kuzey Ren Vestfalya (KRV) seçimlerinin ardından Başbakan Angela Merkel tarafından azledilmesi tartışmaları sürdürüyor.

Ana muhalefette bulunan Sosyal Demokrat Parti (SPD) Röttgen’in azledilmesinden sonra Merkel’i defalarca eleştirmişti. Ancak SPD’nin Genel Başkanı Sigmar Gabriel, federalde erken seçime gitme talebinde bulunarak, “Hükümetin oluşturduğu blokajın erken seçimlerle sona ermesi Almanya’ya iyi gelecektir.” diye konuştu.

Röttgen’in görevine son verilmesini CDU-FDP hükümetine karşı eleştiriye kullanan Gabriel, “Hükümet, vatandaşlara iki yıldır siyasi alanda önemli kararlar alındığını gösteremedi.” dedi.

Gabriel, Başbakan Merkel’in yol arkadaşı olan Röttgen’i görevinden kovmasını aşağılayıcı bulduğunu ifade ederek, böylelikle Merkel’in kendi gücünü ispat etmek istediğini kaydetti.

Birlik partilerin ve FDP’nin gücünün eksik olduğunu ileri süren Gabriel, nükleer çıkış, eğitim ve sağlık konularında Almanya’nın bir buçuk yıl kaybı olduğunu sözlerine ekledi.Gabriel’in görüşünü eleştiren Avrupa Birliği Enerjiden Sorumlu Üyesi Günther Oettinger ise Röttgen’in azledilmesinin zor bir karar olduğunu belirterek, Merkel’in büyük zorluklarla karşılaştığını ve hızlı kararlar vermek zorunda olduğunu söyledi.

Oettinger, Röttgen’in kovulmasına yönelik KRV seçimlerinin fazla rol oynamadığına dair tahminlerde bulunarak, “Merkel’in kararında belki de 2 Mayıs Alman enerji ekonomisi liderleriyle başbakanlıkta gerçekleşen konuşma olmuştur. Röttgen’in orada muhatap olarak yeterli olmaması zarar vermiş olabilir. Ancak buda enerji dönüşümünü iyi organize etmek için önemliydi.” dedi.

SCHÄUBLE VE FRİCKE’DEN MERKEL’E DESTEK

Başbakan Merkel’e, Röttgen ile ilgili verdiği karardan dolayı Federal Maliye Bakanı Wolfgang Schäuble ve FDP Meclis Grubu Siyasi Yöneticisi Otto Fricke’den destek geldi. Enerji dönüşümünün son derece önemli ve zor bir görev olduğunu hatırlatan Schäuble, “Yetkili bakanın bu konuda güçlü olması lazım. Röttgen’in pozisyonu seçim mağlubiyetinden sonra sarsılmıştı. Bunun için başbakanın almış olduğu kararı anlayışla karşılayabiliyorum.” dedi.

Schäuble gibi Merkel’i destekleyen Fricke ise, “Bence Angela Merkel son zamanlarda en iyi yaptığı şeyi yaptı: Bir olayı ölçülü tartma.” diye konuştu.

Fricke, Merkel’in çalışma ekibini oluştururken, “Ben hangi takımla gelecek haftalarda ve aylarda nereye gitmek istiyorum, hangi sonuçlarla orayı amaçlıyorum.” sorular doğrultusunda karar verdiğini ifade ederek, Merkel’in başbakan olarak bu hakka sahip olduğunun altını çizdi.