Almanya Aşağı Saksonya Ekonomi Bakanı Jörg Bode Konya'da

Almanya Aşağı Saksonya Eyaleti Ekonomi, Çalışma ve Ulaştırma Bakanı Jörg Bode beraberindeki 36 kişilik Alman Ticaret Heyeti ile birlikte Konya'ya geldi.

Almanya Aşağı Saksonya Ekonomi Bakanı Jörg Bode Konya'da
Alman heyet, Konya'da 100'e yakın işletme temsilcisiyle birlikte Konya Ticaret Odası'nda (KTO) ikili iş görüşmelerinde bulundu. Almanya Aşağı Saksonya Eyaleti Ekonomi, Çalışma ve Ulaştırma Bakanı Jörg Bode, iş adamlarından oluşan 36 kişilik Alman Ticaret Heyetiyle birlikte iş görüşmelerinde bulunmak üzere Konya'ya geldi. KTO'da gerçekleştirilen programa, AK Parti Konya Milletvekili Mustafa Kabakcı ile Konya'dan 100'ye yakın işletme temsilcisi katıldı.

Programın açılış konuşmasını yapan Kabakcı, "Mensubu olduğum bir ülkede daha önce bir müddet yaşama şansını elde ettiğim bir ülkenin insanlarıyla bir arada olmaktan son derecememnunum. Ve buna inanan ön yargılarından arınmış birisi olarak iki milleti de tanıyorum. Ve ikili milletin bir arada çok güzel işler yapacağına inanıyorum" dedi.

"ADIMIMIZA ALTIN VERSENİZ ALMANYA'DA KALMAYIZ"

Konya Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Öztürk, "Bugünün Konya'sı hem Türkiye'nin, hem İç Anadolu Bölgesi'nin tarım, ticaret, sanayi ve turizm cazibe merkezi olarak bölgede diğer illere lokomotiflik görevi yapan ülke ekonomisine ciddi katkılarda bulunan üretim üssüdür. Bu kadar iş birliğinde olduğumuz bir ülkeye vize almak zorunda olmak, konsolosluğa kadar gitmek biz iş adamları için çok onur kırıcı oluyor. Buradaki arkadaşlara çok söyledik, adımımıza birer altın verseniz, Almanya'da kalmakgibi bir niyetimiz yok. Biz iş adamıyız, burada çalışıyoruz ve burada kazanıyoruz. Almanya'da sadece ticaret yapabiliriz. Mal alırız, mal veririz" şeklinde konuştu.

"VİZE İÇİN HARCANIN SÜRE İŞ BAĞLANTISI İÇİN HARCANMALI"

Almanya Aşağı Saksonya Eyaleti Ekonomi, Çalışma ve Ulaştırma Bakanı Jörg Bode ise, "Biz Aşağı Saksonya Eyaleti olarak, ön yargıların giderilmesi için çok çabalarda bulunuyoruz. Ve biz ilk eyalet olarak, eyalet hükümetimizde bir Türk bakan bulanması açısından da Almanya için bir ilktir" dedi

Vize konusuna da değinen Bakan Bode, "Vize benim konum değil. Her defasında olsun, temaslarımdan sonra yeniden duyuyoruz. Bizim bildiğimiz tanıdığımız bir konu diyelim. Tabi eyalet ekonomi bakanı olarak benim açımdan ve federal düzeyde ekonomi bakanı içinde çok önemli bir sıkıntı. Çünkü her defasında bu konu için harcanan süre, aslında normalde iş bağlantısı için harcanması gerekiyor. Ama maalesef böyle bir durum şuan da hala var" diye konuştu.

Konuşmaların ardından KTO Başkanı Selçuk Öztürk ile Alman Bakan birbirlerine hediye verdi. Ardından Alman ticaret heyetinde yer alan firma temsilcileri oluşturulan 252 ayrı masada Konya'da işbirliği yapabilecekleri sektörlerde yer alan Konyalı firma temsilcileriyle ikili görüşmelerini gerçekleştirdi. Toplantılarda firma temsilcileri karşılıklı işbirliği imkanları çerçevesinde görüş alışverişinde bulundu. Firmalar arasındaki görüşmelerde Konya ve Almanya arasında oluşturulan karşılıklı diyalog ortamının işbağlantıları kurulması açısından olumlu yansıdığı ifade edildi.

VALİLİK VE BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE ZİYARETİ

KTO'daki ikili görüşmelerin ardından Almanya Aşağı Saksonya Eyaleti Ekonomi, Çalışma ve Ulaştırma Bakanı Jörg Bode, beraberindeki heyetle birlikte Konya Valisi Aydın Nezih Doğan'ı ziyaret etti. Alman Bakanın ziyaretinden duyduğu memnuniyeti dile getiren Vali Doğan, "Sanayi kuruluşlarına bakıldığında ve özel olarak da sayın bakanın temsilcisi olduğu eyaletin, Konya ile işbirliğine fırsat tanıyan bir takım fırsatların var olduğu da görülüyor. Özellikle Konya yedek parçada çok güçlü ve zaten bu anlamdaişbirliği var. Alman sanayicilerin Konya'daki yatırımları da işbirlikleri geliştirmesi için fırsatlar var. Bu ziyaret umarım ki, bu fırsatları kuvvetlendiren fiillere dönüştürür. Biz de bu işbirliklerine vesile oluruz" dedi

Vali Doğan, "Bugün sabah sizden evvel yine Alman bir dostumuz bizi ziyaret etmişti. Onunla da Konya'da organik tarım konusunu konuşmuştuk. Organik tarımda gelecekte Konya ile Almanya arasındaki yeni işbirliği alanı olarak ortaya çıkabilecektir diye değerlendiriyorum" şeklinde konuştu.

Alman Bakan Bode ise, "Tarım gerçekten önemli bir alandır. Çünkü Aşağı Saksonya tarım dediğimizde Almanya'da bir numara" dedi.

Vali Doğan, Alman bakana özel yapım Beyşehir'de bulunan Kubadabat Sarayı'nda kullanılan süs çinisi hediye etti. Alman Bakan da, Vali Doğan'a ülkesinde özel üretilen dolma kalem seti hediye etti. Ziyaretlerini sürdüren Alman Bakan Bode, Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek'i de ziyeret etti. Başkan Akyürek, "Almanya ile Konya'nın iki ayrı bağı var. Birincisi tabi sayısı az da olsa, Alman firmalarıyla Konya firmalarının firma evlilikleri, işbirlikleri ve ortaklıkları olduğunu görüyoruz. Bu sayının gittikçe artmasını diliyoruz. İkincisi Konya'da 100 binin üzerinde yurtdışından emekli olan var. Bunların yüzde 80'i Almanya'da işçi olarak çalışıp, emekli olup, bir kısmı çifte vatandaş olarak, birkısmı da tekrar dönüş yaparak burada yaşamış durumdalar. Onların da şehrimizin gelişimine hem fikri yönden, hem ekonomik yönden olumlu katkıları var. Ayrıca Türkiye'de kurulacak olan Alman Üniversitesi'nin bir fakültesinin ya da bir bölümünün Konya'da özellikle tarımsal araştırmalarla ilgili olabilir. Küçük ve orta boy işletmelerdeki üretim çeşitliliğiyle ilgili sektörel bir fakülte de olabilir" dedi.

Alman Bakan Bode de, "İlk defa Aşağı Saksonya'dan bir ekonomi heyeti Konya'yı ziyaret ediyor. Bu da şuna işaret ediyor; Konya'nın son yıllarda ne kadar hızlı bir şekilde ilerlediğinin farkındayız. Sayın başkanın da, oda başkanının da nasıl çalıyması gerekiyor. Ama maalesef bşmalar yaptığını çok yakından takip ediyoruz. Çünkü heyetlerle birlikte Aşağı Saksonya'ya, Hanover'e geliyorlar. Bundan dolayı da biz ileriye dönük, inşallah odalar arasında da daha sıkı bir işbirliği, daha başarılı, verimli olmasınıumuyoruz" diye konuştu

Ziyaret sonunda Alman Bakan Bode ile Başkan Akyürek birbirlerine hediye verdi .
Kaynak: İHA