Merkel, 'geleceğin Başbakan Adayı' Röttgen'i Harcadı

Almanya'da hafta sonu Kuzey Ren Vestfalya (KRV) seçimlerinde tarihi en büyük yenilgiye uğrayan Hıristiyan Demokrat Birlik Parti de (CDU/CSU) siyasi kriz devam ediyor.

KRV eyaletinin CDU'lu başbakan adayı Norbert Röttgen, başarısızlığından sonra CDU'nun KRV eyaleti başkanlığından seçim günü istifa etmişti. Röttgen, Federal Çevre Bakanlığı görevinde kalacağını açıklamasına rağmen Başbakan Angela Merkel, hafta içinde Röttgen'e, bakanlık görevini sürdüremeyeceğini bildirdi. Geleceğin başbakan adayı gözüyle bakılan Röttgen'in enerji dönüşümü politikalarındaki yetersizliğini gerekçe gösteren Merkel, yedi yıllık başbakanlık görevi boyunca ilk defa bir bakanı görevinden uzaklaştırmış oldu. Angela Merkel, Cumhurbaşkanı Joachim Gauck'tan, Norbert Röttgen'i bakanlık görevinden azletmesini talep ettikten sonra, yeni çevre bakanlığına partinin siyasi yöneticisi Peter Altmaier'i getirdi. Yeni bakanı uzun zamandır tanıdığını dile getiren başbakan, “Peter Altmaier'in bugüne kadar yaptığı çalışmaları takdir ettim ve kendisinin bütün gücünü yeni görevine harcayacağından ve iyi bir işbirliğinde bulunacağımızdan çok eminim.” diye konuştu.

"MERKEL RÖTTGEN'İ HARCADI"
Röttgen'in görevden uzaklaştırılmasından sonra ana muhalefet partisinden de eleştiriler geldi. Sosyal Demokratların (SPD) Meclis Grubu Yöneticisi Thomas Oppermann, Röttgen'in kovulmasını umutsuzluk olarak değerlendirerek, “Angela Merkel kendini korumak için Norbert Röttgen'i harcadı.” görüşüne yer verdi. Yeşiller Partisi ise hükümeti oluşturan CDU ve FDP'nin daimi krize girdiği yorumunda bulundu. Yeşiller Partisi eş başkanları Cem Özdemir ve Claudia Roth; yeni bakanın enerji ve çevre politikaları üzerine uzman olmadığı eleştirisini yöneltti. İkili, bakanlıkta sadece isimlerin değiştirilmesinin, enerji dönüşümünde başarı sağlayamayacağına dikkat çekti .