İzmir'in EXPO 2020 Sürecinde Üç İstifa

EXPO 2020 İzmir Yürütme Komitesi Başkanı Mahmut Özgener, Başkan Yardımcısı Ender Yorgancılar ve Üye Işınsu Kestelli, görevlerinden istifa etti.

Özgener, Yorgancılar ve Kestelli, yaptıkları ortak yazılı açıklamada Yönlendirme Kurulu Başkanı Başkanı İzmir Valisi Cahit Kıraç ile çalışma anlayışlarından kaynaklanan fikir ayrılıkları sebebiyle görevlerinden ayrıldıklarını ifade etti.

Açıklamada, Vali Kıraç tarafından kendilerine tevdi edilen görevi bugüne kadar sürdürdükleri vurgulanarak, “Görevlerimize başlar başlamaz, adaylık sürecinin en doğru şekilde yürüyebilmesi için kurumsallaşma ihtiyacının oluştuğunu tespit ettik. Bu konudaki çalışmalarımız sonucunda, özellikle Yürütme Komitesi’nin bundan sonra görevini en iyi şekilde icra edebileceği bir sistem oluşturduk. Bugün geldiğimiz noktada ise Yönlendirme Kurulu Başkanımız Sayın Valimiz'le çalışma anlayışından kaynaklanan fikir ayrılıkları nedeniyle görevlerimizden ayrılma kararını üzülerek kamuoyuyla paylaşmak durumundayız.” denildi.

Mahmut Özgener, Türkiye Futbol Federasyonu Başkanlığı görevini bıraktıktan sonra Vali Kıraç’ın önerisiyle EXPO İzmir Yürütme Komitesi Başkanlığı’na getirilmişti. Çalışacağı ekibin çoğunluğunu kendisi oluşturdu. İddialara göre BIE Genel Sekreteri Vicente Gonzales Loscarteles’in İstanbul ziyareti, istifa sürecini hızlandırdı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın evsahipliğinde Haliç Kongre Merkezi’nde yapılan zirveye sınırlı sayıda katılım istendi. Bunun üzerine EXPO İzmir heyetinden sadece üç kişinin katılması istenince Başkan Yardımcısı Yorgancılar ile Yönlendirme Kurulu ve Yürütme Komitesi Üyesi Kestelli görüşmeye alınmadı. Buna tepki gösteren Yorgancılar ve Kestelli İzmir’e döndü.Dilendirilen rahatsızlıklardan biri de 12 Haziran 2012'de Paris’te yapılacak 20 dakikalık sunumla ilgili. Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ın, sunum için kendisine ayrılan 5 dakikalık konuşma süresinin yetersiz olduğunu belirterek, uzatılması talebinde bulunduğu belirtiliyor. Komitenin bu ve benzeri sıkıntılarını Özgener, geçen pazartesi günü ikili görüşmede Vali Kıraç’a aktardı. Kıraç’ın ise işleyişle ilgili herhangi bir problem olmadığını söylemesi istifayı getirdi. Dün (16 Mayıs) günü Zaman muhabirine yaptığı açıklamada istifayı yalanlayarak, “Çalışıyorum, bir sıkıntı yok. Çok işimiz var. İstifa edersem yazılı veririm.” diyen Özgener, bugün Yorgancılar ve Kestelli ile yaptığı ortak açıklamada istifalarını duyurdu .