Aras’tan Su Ürünleri Açıklaması

Kastamonu Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. M.Sıtkı Aras, balığın Karadeniz bölgesinde çok yaygın olmasına rağmen ok az tüketildiğini söyledi.

Aras’tan Su Ürünleri Açıklaması
Su Ürünleri Fakültesi tarafından 16-17 Ekim tarihleri arasında “Kastamonu’nun Doğal Zenginlikleri” adlı düzenlenecek sempozyum öncesi Susak Restoranda basın toplantısı düzenlendi.

Yapılan toplantıda konuşan Aras, “Masallarımızda, menkıbelerimizde, kasidelerimizde balık ve suya çok yer verildiğini görmekteyiz. Dünyada kişi başına 12 kilogram balık tüketilirken ülkemizde bu oran 6 kilogram’dır. Bizim Fakültemiz balık ve su kavramlarını birleştiriyor” dedi.

Kastamonu’nun hem akarsulara hem de denize sahip olması yönünden çok şanslı bir il olduğuna değinen Aras, “Fakültemiz kurulmasından itibaren ülkemizdeki üretim ve tüketim alışkanlıklarını değiştirmeye çalışacaktır” diye konuştu.

Ayrıca toplantıda “Kastamonu’nun Doğal Zenginlikleri” hakkında düzenlenecek sempozyumla ilgili Yrd. Doç. Dr. Nejdet Gültepe, “16-17 Ekim 2012 tarihinde düzenlenecek olan “Kastamonu’nun Doğal Zenginlikleri” isimli sempozyum programı ildeki ilgili tüm resmi kuruluş ve sivil toplum kuruluşlarının yerlerinde ziyaret edilerek görüşlerinin alınması oluşturulmuştur. İlin tarımsal üretim projeksiyonu, Su Ürünleri, Orman ve Orman ürünleri, Tarihi dokusu, Turizm potansiyeli ve Turizm alanları, Milli parkları, Marka ürünleri gibi daha birçok ekonomik fayda sağlayabilecek konunun ele alınacağı sempozyum programında Kastamonu ilinin yetiştirdiği birçok bilim adamı ve iş adamı bir araya getirilecektir” dedi.

Kalkınma Bakanlığı tarafından onaylandığı takdirde İnebolu’da Araştırma ve Uygulama Merkezi kuracaklarını belirten Gültepe, “2012-2013 Akademik Yılında hem daha kaliteli eğitim verebilmek hem de daha fazla iş imkânı sağlanması amacıyla YÖK’e 20 öğrenci teklifinde bulunduk. Türkiye genelinde 18 su ürünleri fakültesi var, bu süreçte bu sayı idealdir. Tarım Bakanlığı bünyesinde Su Ürünleri Genel Müdürlüğü’nün de kurulmasıyla Fakülte mezunlarının iş bulma imkânları daha da artacaktır” diye konuştu.

Kaynak: İHA