İskenderun’a 8 Bin Kişilik Cami

Hatay'ın İskenderun ilçesine 8 bin kişinin aynı anda namaz kılabileceği cami yaptırılıyor.

İskenderun’a 8 Bin Kişilik Cami
İskenderun’a yapılacak olan Merkez Camii için Hatay Valisi Celalettin Lekesiz başkanlığında istişare toplantısı düzenlendi.

İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası’nda gerçekleştirilen toplantıda, katılımcıların görüş ve önerileri dinlenerek istişarelerde bulunuldu. Toplantıda konuşan İskenderun Kaymakamı Ali İhsan Su, kente merkez bir caminin gerekli olduğunu belirterek, “İlçemizde büyük bir cami yaptıracağımız için özgün bir proje olmasını istedik. İçinde sadece camii değil, taziye evi, otopark Kur’an Kursu, konferans salonu olan bir eser ortaya çıksın istedik. İnşallah İskenderun’u güzelliğine yakışır bir merkez camiyi halkımıza kazandıracağız." dedi

Merkez Cami'inin projesini çizen mimar Mesut Yılmaz'da caminin fiziki yapısı, durumu ve işlevleri hakkında bir sunum yaptı. Camii çevresinde yeşil alanları bol tutmaya çalıştıklarını dile getiren Yılmaz, "Oluşturduğumuz yeşil alanda ağaçlarla Allah yazısı yazdık. 38-40 kişinin yan yana durup namaz kılacağı bir ibadet yeri var. Caminin içinde ayrıca, Konferans salonu, 6 adet lojman, Okuma Salonu, Kur’an Kursu, Taziye Evi, Çay Ocağı, 420 araç kapasiteli Otopark, şube sınıf, Öğretmen Odası, 4 adet depo, mevcut. Toplam 8 bin kişinin namaz kılacağı bir cami projesi hazırladık.” diye konuştu.

Vali Celalettin Lekesiz ise, caminin boyunun daha da yükseltilerek denizden geçen gemiler tarafından görülmesi gerektiğini belirtti.

İskenderun'un her geçen gün daha da büyüyüp, geliştiğini anlatan Lekesiz, şöyle konuştu: "Benim önerim camimizi biraz daha yükseltmektir. Böylelikle deniz yolu ile İskenderun’a gelecek olan insanlar da böylesi muhteşem bir eseri görür. Yeraltına da 400 ile 500 araç kapasiteli bir otopark yaparsak, hem araç sayısını, hem de camimizi biraz daha yükseltmiş oluruz. İskenderun hızla gelişen bir şehir. Limanımız özelleşti. Daha birçok yatırımlarımız var. 1940 yılında 246 bin olan Hatay nüfusu şu anda 1,5 milyon. Önümüzdeki yatırımları da düşünürsek, 3-5 yıla kadar İskenderun’un nüfusu 500 bin olacaktır. Bu değerlendirmeleri de göz önüne alarak cami projemizi şekillendirmemiz lazım. Şu anda burada hayırlı bir iş için toplanmış bulunuyoruz. Camimizde zengini ile fakiri, mevki sahibi olan ile sıradan vatandaş, işveren ile işçi herkes aynı mekanda ibadetlerini yapıp namazlarını kılacak. Sadece İskenderun’a değil, tüm bölgeye hitap edecek." Hatay Valisi Lekesiz, caminin yapımı için bir de vakıf oluşturulmasını önerdi. Katılımcıların da sıcak baktığı vakfı kurmak için gönüllü kişiler tespit edildi

Kaynak: İHA