Csto Liderler Toplantısı, Moskova'da Başladı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, "Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü'nün dünyadaki rolünü genişleterek çalışmalarına devam edeceğinden eminim" dedi.

Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü (CSTO) liderler zirvesi Rusya'nın başkenti Moskova'da başladı.

Kolektif Güvenlik Anlaşması'nın Örgütü'nün kuruluşunun 20. yılı vesilesiyle Moskova'da bir araya gelen Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan, Özbekistan, Beyaz Rusya ve Ermenistan gibi üye devletlerin liderleri toplantısına Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ev sahipliği yaptı. 'Bölgesel Güvenlik ve Örgütün Uluslararası Arenada Konumunu' gündemi ile bir araya gelen liderlerin toplantısında Devlet Başkanı Putin, örgütün uluslararası arenadaki konumunu güçlendirme çağrısında bulundu.

Kremlin Sarayı'nda gerçekleşen zirveye Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, Kırgızistan Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev, Tacikistan Cumhurbaşkanı İmamali Rahman, Özbekistan Cumhurbaşkanı İslam Kerimov, Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan ve Beyaz Rusya Cumhurbaşkanı Aleksander Lukaşenko katılım sağlarken toplantıda ayrıca Ortadoğu ve Kuzey Afrika'daki son durumun yanı sıra uluslararası terörizm, uluslararası organize suçlar, uyuşturucu kaçakçılığı ve dış tehditlere karşı CSTO Acil Müdahale Gücü ile karşılık verilmesi gibi konu başlıklarının ele alındığı öğrenildi. Toplantı sonrası liderlerle birlikte açıklamalarda bulunan Rusya Devlet Başkanı Putin " Toplantıda samimi bir şekilde küresel sorunlar üzerinde görüş alışverişinde bulunduk. Liderlerin birbirlerine olan fikir yaklaşımları gerek uluslar arası gerekse bölgesel güvenlik alanlarında benzerlik göstermiştir. Ben, Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü'nün dünyadaki rolünü genişleterek çalışmalarına devam edeceğinden eminim" dedi.

CSTO dönem başkanı olan Kazakistan'ın Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev ise, zirvede CSTO Acil Müdahale Gücü'nün modern tehditlere ve zorluklara karşı ilk müdahalesinin önemine değinerek Afganistan'ı işaret etti.

CSTO Acil Müdahale Gücü, 2009 yılında Rusya'nın başkenti Moskova'da yapılan CSTO zirvesinde tartışılmış ve oluşturulmasına karar verilmişti.

Öte yandan; Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü, 7 Ekim 2002 tarihinde 6 Bağımsız Devletler Topluluğu ülkesi (Rusya, Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan, Beyaz Rusya ve Ermenistan) tarafından hükümetler arası askeri ittifak olarak kurulmuştu .
Kaynak: İHA