Kadir İnanır'a Onur Ödülü

Erzurum'da düzenlenen 7. Uluslararası Dadaş Film Festivali'nde ünlü sinema sanatçısı Kadir İnanır'a ''Onur Ödülü'' verildi.

Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Eyüp Tavlaşoğlu, Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak, Festival Başkanı Nil Gürpınar ve Kadir İnanır, festival kapsamında Büyükşehir Belediyesi Kültür Merkezi'nde izlenime sunulan İranlı sanatçı Hafez Ahmadi'ye ait ''İran Film ve Fotoğraf'' sergisi ile Vadullah Taş'ın hazırladığı Kadir İnanır'ın oynadığı filmlerin afiş sergisinin açılışını yaptı.

Serginin ardından salonda düzenlenen törende konuşan Gürpınar, festivalin bu yılki temasının ''çocuk hakları'' olduğunu ifade etti.

Festivalin uluslararası bölümünde İran sinema ve kültürünü, sinemacılarla ve Erzurum halkıyla buluşturmak istediklerini anlatan Gürpınar, 2011-2012 yapımı filmlerin yarışması olacağını ve ilk kez para ödülü verileceğini söyledi.

İran İslam Cumhuriyeti Erzurum Başkonsolosu Rıza Kılıçhan da İran Film Haftası'nın Erzurum'da gerçekleştirilmesinin büyük bir şeref olduğunu belirterek, bu programın tüm kurum ve kuruluşların yardımıyla gerçekleştirildiğini kaydetti.

-''Türk sinemasına önemli bir film kazandıracağız''-

Konukların yoğun alkışlarıyla sahneye gelen sinema sanatçısı Kadir İnanır ise Erzurum'a 3 yıl önce gelmeyi düşündüğünü ancak bazı nedenlerden dolayı bunu gerçekleştiremediğini söyledi.

Erzurum'a gelirken çok zorlandığını belirten İnanır, ''Çünkü hiç hesapta olmayan bir sürü sıkıntılarla karşılaştım. Buradan İstanbul'a oradan da Batum'a gideceğim. Daha sonra Trabzon'da Türk sinemasına önemli bir film kazandıracağız. Onun için sakal bıraktım. Saygı duyduğumuz, toplumumuzda var olan bir karakteri canlandıracağım. Onun için de çok heyecanlıyım'' diye konuştu.

Sanatçı için önemli olan bazı değerlerin bulunduğuna dikkati çeken İnanır, şunları kaydetti:

''Erzurum'u, dünyanın en zengin ülkesi yapsak, dolarlar, avrolar ceplerimizden yerlere dökülse... Bize bir tek soru sorarlar, 'sizin sanat ve kültürünüz nerede' diye. Onu ihmal etmeyeceğiz. Ona sahip çıkacağız, çünkü var olan bir gerçek var. Eğitim kurumlarımızda, bir yabancı geldiği zaman, ülkemizi tanıtırken, kültür ve sanatımızla, tarihi eserlerimizle övünüyorsak, onları üreten sanatçılar, onları koruyan yöneticilerle övünüyorsak... Sanatı ihmal etmemeliyiz. Biz bir sanat toplumu olmalıyız önce. Yani bir ev düşünün, bir baba, bir anne ve üç de çocuk. Bizde 14 kardeş var. Başkanımız merak etmesin ben 14 kardeşin en küçüğüyüm. Şimdi birisi plastik sanatlarla ilgileniyor. Çocuklarından biri sinemayla, biri tiyatroyla ilgileniyor. Anne resim yapıyor, baba kanun çalıyor o evde. Düşünebiliyor musunuz- Asla hiçbir kötülük o kapıdan içeriye giremez, kötü bir düşünce de giremez. Karanlık hiçbir ışık, karanlık hiçbir fotoğraf o evde olamaz. Gelin bunu mahallere, kasabaya, vilayete ve koca bir dünyaya yayalım. Bakın bütün sıkıntılarımıza bütün dertlerimize rağmen bu memlekette her taraf gül kokar.''

Konuşmaların ardından Erzurum Vali Yardımcısı Özgür Arslan, Kadir İnanır'a ''Onur Ödülü''nü verdi.

Program, ''Güneş Tutulması'' ve ''Bir Ayrılık'' filmlerinin gösterimlerinin ardından sona erdi .
Kaynak: AA