Davutoğlu-westerwelle Ortak Basın Toplantısı

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, “Türkiye’nin vize muafiyeti çerçevesinde olumlu adımları atılması yönünde çalışmaları oldu.

2 senedir bu konuyu yoğun şekilde çalışıyoruz. Geri Kabul anlaşması tamamlandı. İmza aşamasına gelir nitelikte tamamlandı. Şimdi bizim beklediğimiz, Avrupa Birliği’nin vize muafiyeti yapmak üzere, bir yetkilendirme yapması” dedi.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle, Ankara Palas’ta bir görüşme gerçekleştirdi. İkili, görüşmenin ardından ortak basın toplatısı düzenledi.

Davuoğlu, Westerwelle’nin İstanbul’da ‘Kronberg Konuşmaları Forumu’na katılacağını belirtti.

Davutoğlu, Türkiye Avrupa Birliği ilişkilerini ele aldıklarını ifade ederek, Westerwelle’nin Türkiyea’nin Avdrupa Birliği üyeliğine destek verdiğini söyledi.

Davutoğlu, Türkiye- Avrupa Birliği pozitif gündem toplantısına dikkat çekerek, Türkiye-Almanya ilişkilerinin Türkiye-AB ilişkilerine ivme kazandırması bakımından önemli olduğunu kaydetti.

Davutoğlu, “Türkiye’nin vize muafiyeti çerçevesinde olumlu adımları atılması yönünde çalışmaları oldu. 2 senedir bu konuyu yoğun şekilde çalışıyoruz. Geri Kabul anlaşması tamamlandı. İmza aşamasına gelir nitelikte tamamlandı. Şimdi bizim beklediğimiz, Avrupa Birliği’nin vize muafiyeti yapmak üzere, bir yetkilendirme yapması” dedi.

Westerwelle, Suriye’den Esad’ın zulmünden kaçan insanlara dikkat çekerek, Türkiye’nin bu insanlara yer verdiğini belirtti.

Westerwelle, “Annan Planı’nın bir fırsata ihtiyacı var. Esad rejimini ve tüm partileri şiddete son vermeleri içtin çağrıda bulunmaktayız. Gözlemci misyonunu, lojistik malzeme açısından destekleyeceğiz” şeklinde konuştu.

Westerwelle, Türkiye’nin ekonomik ve siyasi gücüne işaret ederek, “Biz Almanlar Türkiye’nin bu gücüyle kültürel ve milyonlarca insanla bağlı olduğumuz Türkiye ile, sadece ekonomik bakımdan bağlı olmak istemiyoruz. Siyasi ve stratejik açıdan, dış politikada da işbirliği halinde olmak istiyoruz” dedi.

Fasıllara da değinen Westerwelle, “Avrupa’daki son seçimlerden sonra fırsatları değerlendirip, Türkiye-Avrupa Birliği arasındaki ilişkilerde yeniden başlamalıyız. Almanya burada yardımcı olacak. Burada hareketlenmenin mümkün olduğunu düşünüyoruz” ifadelerini kullandı

Kaynak: İHA