‘Medyada Gayrimüslim Algısı’ Çalıştayı Devam Ediyor

Heybeliada’da gerçekleştirilen ‘Medyada Gayrimüslim Algısı’ çalıştayı'nın ikinci günü Fethullah Gülen Hocaefendi’ye övgü ile başladı.

Gülen’in, diyalog çalışmalarının öncülüğünü yaptığını hatırlatan Radikal Gazetesi Yazarı Orhan Kemal Cengiz, Türkiye’de hoşgörü ortamının özlendiğini ve buna Gülen camiasının imza attığını belirtti.

Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı tarafından gerçekleştirilen ‘Medyada Gayrimüslim Algısı’ çalıştayı Heybeliada’daki Halki Palas Otel’de devam ediyor. Çalıştayın ikinci gününde 'Önyargıların Aşılmasında Medyanın Üstlenebileceği Roller' başlıklı konuşmasını yapan Radikal Gazetesi Yazarı Orhan Kemal Cengiz, dün Ruhban Okulu ziyaretini hatırlattıktan sonra konuşmasına şöyle devam etti: “Heybeliada’dayız. Ruhban Okulu’na gittik. Orada baş papaz dua etti. Ben baktım ‘rahatsız olan var mı?’ diye. Hiç kimse rahatsız olmadı. İçkisini içen içti. Muazzam bir hoşgörü. Türkiye’de özlediğimiz büyük bir hoşgörü ortamı. Buna Gülen camiası imza atıyor. Hocaefendi zaten bu konuda ezelden beri görüşlerini ifade ediyor. Kendisi diyalog işlerinin öncülüğünü yaptı.” diye konuştu.

Türkiye’de farklılıklara gönül gözünü açabilmenin önemine işaret eden Cengiz, “Başkalarının başlarına gelenleri duyumsayabilmek, bunu yapabilirsek aslında bu kadar büyük dini dağılımın Allah’ın bize lütfu olduğunu anlayabiliriz. Anadolu, kavimler kubbesi. Tarihin bir yerinde biz bunu handikap gibi algılamışız. Bu çok büyük zenginliği, işte bu gönül gözümüzü açıp da tarihimizdeki bu travmaları, ötekinin çektiği acıları görebilirsek, buna katlanabilirsek arkasından bu zenginlikten tat alabilecek noktaya gelebiliriz.” şeklinde konuştu.

Cengiz’in konuşmasının ardından söz alan Agos Gazetesi Yazarı Ohannes Kılıçdağı ise azınlık medyasının problemin çözümündeki rolü konusunda konuşma yaptı. Kılıçdağı konuşmasında azınlık medyasının göreceği işlevlerin diğer medya organlarının da yapabileceği şeyler olduğunu söyledi.