Kozak Çamfıstığı Üretimindeki Düşüş Masaya Yatırıldı

Bergama Kozak Yaylası’nda yetiştirilen meşhur çam fıstığının üretiminde son yıllarda görülen düşüş masaya yatırıldı.

Kozak Çamfıstığı Üretimindeki Düşüş Masaya Yatırıldı
Türkiye’nin en geniş yayılış alanı ve en fazla çam fıstığı üretiminin yapıldığı bölge olan Kozak Yaylası'nda yetişen, kalitesi ve lezzeti ile dünyada aranan bir marka olan Kozak Yöresi çam fıstığı üretiminde ciddi düşüşler yaşanması bölgenin yerel yöneticilerini harekete geçirdi. Bergama Belediye Meclis Salonu’nda düzenlenen toplantıya CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Birgül Ayman Güler, İl Genel Meclisi Başkanı Serdar Değirmenci, Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç, Dikili Belediye Başkanı Osman Özgüven,CHP Bergama İlçe Başkanı İdris Yavuzyılmaz, meclis üyeleri, oda başkanları ve protokol üyeleri katıldı.

Özellikle Kozak Bölgesi’ndeki köy muhtarlarının ve vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği toplantıda Kozak Havzası fıstık çamlarındaki ibre kurumaları ve verim düşüklüğü ile ilgili yapılan inceleme ve araştırma sonuçları değerlendirildi. Moderatörlüğünü İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi’nden Prof. Dr. Doğanay Tolunay’ın yaptığı toplantıda akademisyenler ve bilim insanları konuşmacı olarak yer alırken Kozak’taki fıstık çamları ile ilgili yapılan araştırmaların değerlendirildi. Kozalak kayıplarında görülen artışlarla ilgili farklı noktalara değinildi ve problemler sınıflandırılarak anlatıldı.Yaşanan kayıp ve verim düşüklüğünde ekolojik faktörlerin, çiçeklenme, tozlaşma ve döllenme dönemindeki sıcaklık değerlerinin, rüzgar hızının, böcek ve mantarların, hava kirliliğinin etkili olabileceğinin altı çizildi. Ormanlarda kozalak verimliliğindeki azalmalar ve hava kirliliği üzerine çalışma yapan Prof. Dr. Doğanay Tolunay, ormanların sağlığının bozulmasında tek bir faktör olmadığını, zararın çoğunlukla baskın bir faktör ile birlikte, zararın etkisini arttıran birincil veya ikincil zararlı ile şiddetlendiğini dile getirdi. Bugüne kadar yapılan birçok çalışmanın birbirinden bağımsız gerçekleştiğine dikkat çeken Tolunay, bölgede disiplinler arası bir çalışmanın yapılmasının önemli olduğunu vurguladı.

CHP’li Birgül Ayman Güler, toplantıda ortaya çıkan önerilerin TBMM gündemine taşınacağını belirterek; “ Bugüne kadar yapılan çalışmaların ve ulaşılan sonuçların nedenleri tam bir açıklıkla ifade edilememiş. Son yıllarda üretimde yaşanan düşüşler, yöre insanını mağdur ediyor. Yaşanan sorunların çözüm yollarının belirlenmesi temelinde kamuoyu oluşturulması ve üreticiler ile yöneticiler arasında Bergama- Ankara hattının verimli sonuçlar yaratacak biçimde açılması amacıyla böyle bir toplantıyı düzenledik” dedi.

Güler, konuyla ilgili olarak bir Kozak Kurulu oluşturulacağını ve kurulun gerekli çalışmaları yürüteceğini söyledi.

Belediye Başkanı Mehmet Gönenç, toplantının son derece faydalı olduğunu ifade ederek; “Önemli olan sorunun kaynağının net olarak ortaya çıkması ve bir an önce önüne geçilebilmesi. Umuyorum ki, değerli bilim insanlarımızın yaptıkları önemli araştırmaların ışığında, bölgede yaşanan sorunlar çözüme kavuşturulur” diye konuştu.

Kaynak: İHA