Ordu Köylerinde Çöp Sorunu Büyüyor

Ordu’da kırsal alandaki çöpler dert oldu.

Ordu Köylerinde Çöp Sorunu Büyüyor
Tüketim toplumu olma özelliğinin kırsal alanlara kadar uzanması üzerine ortaya çıkan ve doğaya bırakılan çöpler, Ordu İl Genel Meclisi’ni kara kara düşündürüyor. Meclis, çöpleri depolama ve bertaraf etme konusunda ne yapacağını şaşırdı.

Ordu İl Genel Meclisi, yaz aylarının başlamasıyla çevre kirliliğine sebep olan katı atıkların bertaraf edilmesine’ yönelik bir rapor hazırladı. Rapor hazırlamak için çalışma yapan Çevre ve Sağlık Komisyonu Başkanı İsmet Yücesoy, Başkan Vekili Yusuf Yalçuva ve Üyeler Celal Açıkbaş ve Cemal Şahin, ilk etapta 15 köy muhtarı ile toplantı yaparak görüşlerine başvurdu. Ayrıca Fatsa ve Perşembe ilçelerinde 8 köy gezilerek yerinde inceleme yapıldı ve köy halkının görüşlerine başvuruldu.

Bu çalışmalar sonunda hazırlanan raporda, nüfusu az olan köylerde katı atıkların çevreye ve insan sağlığına zarar verecek durumda olmadığı ancak nüfusu fazla mahalle ve yerleşim yerlerinde katı atıkların çevre kirliliğine sebep olduğu, köy halkının çöpleri gelişi güzel bir şekilde doğaya attığı belirledi.

Ayrıca İlköğretim okulları çevresinde de çöp ve katı atıklar ile taşımalı öğrencilere verilen yemek artıklarının ve tek kullanımlık tabaklarında bulunduğu, bunları bertaraf edilmesinin sorun olduğu, çöplerin toplanmasının ve etkisiz hale getirilmesinin köy idaresinin imkanlarıyla yapılamayacağı, köy sakinlerinin de çöpleri gelişi güzel bir şekilde dere kenarlarına ve kuytu köşelere bırakıp çevre ve su yataklarının kirlenmesine sebebiyet verdiği de kaydedildi.

“TOPLAMASI DA, YOK EDİLMESİ DE PROBLEM”
Raporun sonuç bölümünde şu belirlemelere yer verildi: “Önümüzdeki yıllarda merkezi köylerde katı atıkların sorun haline geleceği göz önüne alınarak şimdiden köylerdeki katı atıkların toplanması ve bertaraf edilmesi için gerekli hazırlıkların yapılması kanaati doğmuştur. Ancak katı atıkların toplanmasından önce toplanacak katı atıkların nerede depolanacağı ve nasıl bertaraf edileceği hususunun halledilmesi gerekmektedir. Katı atıkların toplanması ve bertaraf edilmesi hususlarında belediyelerle işbirliği yapılması sorunun çözümüne kolaylık sağlayabilir.

İlimizdeki belediyelerin katı atıkların bertaraf edilmesi için dört adet birlik kurdukları, bu birliklerden Ünye merkezli Canik Çevre Birliği’nin yasal kimliğini kazandığı, diğer birliklerin ise kuruluş aşamasında olduğu, bu birliklerin katı atık bertaraf tesislerinin bugüne kadar kuramadıkları, tesis kuracak arazi konusunda ciddi sıkıntı çektikleri tespit edildi.

İl Özel İdaresi’nin görev alanına giren köylerdeki çöplerin toplanmasından daha çok toplanan katı atıkların nasıl bertaraf edileceği ciddi sorun olarak görülmektedir. Bu sebeple İl Özel İdaresi’nin köylerdeki katı atıkların toplanmasından önce bu katı atıklar toplanacaksa nasıl bertaraf edileceği konusunda çalışma yapılmasının gerekli olduğu, bu konuda belediyelerle işbirliği yapılmasının uygun ve yerinde olduğu görüşüne varılmıştır.”
Kaynak: İHA