Ttürkçe Treni Karaman'a Geldi

735. Yıl Karaman Türk Dil Bayramı etkinlikleri kapsamında Karaman'a ulaşmak üzere Ankara'dan yola çıkan ''Türkçe Treni'' Karaman'a geldi.

Karaman Valisi Süleyman Kahraman, Belediye Başkanı Kamil Uğurlu, basın mensupları ve 75 üniversiteden 200 öğrenciyi taşıyan tren, Karaman Tren Garı'nda Karaman Belediyesi mehter takımı ve vatandaşlar tarafından coşkuyla karşılandı. Daha sonra protokol ve vatandaşlardan oluşan kortej mehter takımı eşliğinde Aktekke Kent Meydanı'na kadar yürüdü.

Burada vatandaşlara seslenen Vali Süleyman Kahraman, dün Türkçe Treni ile Türkiye'nin başkentinden Türkçe'nin başkenti Karaman'a büyük bir coşku ile uğurlandıklarını söyledi.

Kırıkkale ve Kayseri'de bir dizi etkinlikler gerçekleştirdikten sonra Karaman'a ulaştıklarını ve Karaman'a Türkçe sevdalılarının selamlarını getirdiklerini ifade eden Kahraman, şunları kaydetti:

''Bu yolculukta şunu gördük. Nereye gidersek gidelim, o toprağın insanıyla gönlümüz bir. Çünkü Türkçe'nin her kelimesi o toprağın acılarından ve sevinçlerinden doğmuş. Aynı kelimeleri konuşuyoruz. Çünkü gönüllerimiz aynı aşkla dolu. Elbette bu gönül bağını çözmeye çalışanlar olacak. Fakat 'dil ile bağlanan diş ile çözülmez' demiş atalarımız. Bizim özümüz bir, sözümüz bir. Türkçe trenimiz sevinçle ve umutla döndü Türkçe'nin başkentine. Sizlere selam getirdik.''

Karaman Belediye Başkanı Kamil Uğurlu ise her dil bayramında tarihe not düşecek şekilde bir etkinlik yaptıklarını belirterek, şunları ifade etti:

''Geçen sene Uluslararası Türkoloji Merkezi'ni kurduk. Bu çok önemli bir hadise. Dünyanın neresinde Türkçe ile yazılmış bir eser varsa bunları bu merkezimize kazandırmaya çalıştık. Şimdiden eşsiz değerdeki eserler bu merkezde. Bu sene de Yunus Emre'nin bir divanını aslına uygun olarak bastıracağız. Karaman Türk Dili'nin başkentidir. Hoşgörü şehridir. Biz Karaman olarak Karamanoğlu Mehmet Bey'in 735 yıl önce yaktığı meşaleyi devam ettireceğiz.''

Daha sonra meydanda bulunan vatandaşlar yaktıkları dilek fenerlerini havaya bıraktı. Program, Karamanlı yerel müzik grubunun konseri ile sona erdi .
Kaynak: AA