MÜSİAD'a yatırım çağrısı

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, ''MÜSİAD'ın da bir elini o tarafa uzatması gerekir. Artık bir uğrak yerinizin de Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti olması gerekir diye düşünüyorum'' dedi.

Eroğlu, çeşitli ziyaretlerde bulunmak için geldiği Konya'da, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği Konya Şubesi'nde düzenlenen ''Kıbrıs'ta Yatırım İmkanları'' konulu toplantıda Konyalı iş adamlarına hitap etti.

Kıbrıs'ta yaşanan siyasi süreç ve barış görüşmeleri hakkında bilgi veren Eroğlu, ''Rumlar'ın ortak devletin tüm kurumlarını işgal etmesi nedeniyle biz, Rumlar gibi 1974'ten hemen sonra ekonomik faaliyetlere başlayamadık. Onlar ekonomik faaliyetlerle ilgilenirken biz bugün ayakta kalabilmek için gündüz tarlada, bahçede çalıştık, akşam da mücahit olarak siperde bekledik. Bunu düşünürseniz ekonomide neden geç kaldığımızı anlayabilirsiniz'' diye konuştu.

Ekonomik faaliyetlere Rumlar'dan geç başladıklarını ancak bugün her geçen gün iyiye giden bir KKTC olduğunu ifade eden Eroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Çok şükür Türkiye gerekli desteği vermektedir. Bütçe açıklarımız, altyapı yatırımlarının tamamlanması için gerekli katkıyı anavatan hükümetleri vermeye devam etmektedir. Biz Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti yönetimi olarak bir karar vermeliydik. Bir adada ağır sanayi olmayacağına göre turizm sektörü ve üniversite olayını ele aldık. Şu anda 50 bin öğrencimiz var, 8. üniversite açılıyor. Türkiye'nin önemli üniversiteleri ODTÜ, İTÜ ülkemize geldi, Çukurova Üniversitesi de binalarını yapıyor. Turizmde 1000 yatağımız varken şimdi 20 bin yatağımız var, bir çoğu da 5 yıldızlı.''

KKTC'nin yatırıma ihtiyacı olduğunu belirten Eroğlu, şöyle konuştu:

''Kim yapacak bu yatırımı- Elbette beklentimiz anavatandaki kardeşlerimizden, kuruluşlardan, sermayeyi elinde tutan kişi ve kuruluşlardan. Adamız, Doğu Akdeniz'de çok önemli bir coğrafyaya sahip. Henüz adada iki taraf anlaşmasa da gelecek vadediyor. Ya anlaşacağız ya da iki ayrı devlet varlığını devam ettirecek. Rum tarafı ucu açık müzakereleri sürdürmeye çalışıyor, demek ki Rumlar'ın anlaşmaya ihtiyacı yok. Böyle bir ortamda ekonomik faaliyetlerimizi yeni yeni yatırımlarla güçlendirmemiz gerekiyor. Bu yatırımlar nereden gelecek- ABD'den, İngiltere'den gelmez. O zaman nereden bekleyeceğiz- Sizlerden, anavatan Türkiye'den bekleyeceğiz. Anavatan Türkiye'den yatırımcıların Kıbrıs'a gelmesi önemli. MÜSİAD'ın da bir elini o tarafa uzatması gerekir. Artık bir uğrak yerinizin de Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti olması gerekir diye düşünüyorum.' '
Kaynak: AA