Aydın’da 35 Engelli Askerlik Sevinci Yaşadı

Aydın’da 35 engelli, asker üniforması giyip 1 günlüğüne de olsa vatani görevini yerine getirmenin sevincini yaşadı.

Aydın’da 35 Engelli Askerlik Sevinci Yaşadı
Engelliler Haftası dolayısıyla Aydın’da askerlik görevini yerine getiremeyen ve Aydın 1. Jandarma Er Eğitim Tabur Komutanlığına müracaat eden 35 engelli, vatani görevlerini 1 günlük sembolik olarak yerine getirdi. Sabah erken saatlerde aileleriyle birlikte Eğitim Komutanlığına teslim olan engelliler, askeri üniformalarını giydi. Gün içinde temel askeri bilgiler öğretilen engelliler, öğle yemeklerini de diğer askeri personelle birlikte yedi. 1 günlük temsili askerlik görevlerini tamamlayan engelliler, tezkerelerini düzenlenen törenle aldı.

Törene Vali Kerem Al, Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, Aydın Garnizon Komutanı Tuğgeneral Arif Çetin, Aydın Cumhuriyet Başsavcısı Ekrem Yiğit, Aydın Emniyet Müdürü Ahmet Turan Temel, İl Jandarma Komutanı Kurmay Albay Bülent Bulut, İl Milli Eğitim Müdürü Pervin Töre, İlçe Kaymakamları, davetliler ve engelli erlerin aileleri katıldı.

Törende konuşan Aydın Sakatlar Derneği Başkanı Sevgi Dinçer, engellilere sağlanan ekserlik imkanının dünyada başka örneği olmadığını belirterek, “Dünyada hiçbir benzeri olmayan bu hizmet ancak bizim ordumuzun duyarlı mensuplarının ürünü olma özeliğiyle gurur vericidir. Dünyanın bile ayakta alkışlaması gereken bu sosyal projeyi kusursuz hizmete sunan, engelliliğimizi bize hatırlatmadan gerçekleştiren yetkililerimize ne kadar teşekkür etsek azdır. Ordumuzun değerli ve bir o kadar duyarlı mensuplarının örnek hizmetlerinde ilklerin altına imza attıklarını hepimiz bilmekteyiz. Gönüllerde bir numara olan sadece bu proje değil; diğer projelerle de minnetle anılacak bir ordumuz var” dedi.

“ÜNİFORMA GİYDİREREK BİZLERİ ONURLANDIRDINIZ” “Bizleri unutmayarak temsili de olsa şerefli askerlik görevimizi yapmayı sağlayan Türk Silahlı Kuvvetlerine teşekkür ederiz” diyerek konuşmasına başlayan engelli Er Okan Olcar da, “Bugün bir hayalimizi gerçekleştirdik. Bugün bizlerim önünde ayrı bir sayfa açıldı. Motivasyonumuzu artırarak, bilgi ve deneyimimizden faydalanılması açısından başlatılan bu faaliyeti önemini ve bizleri ne kadar mutlu ettiğini anlatabilmek mümkün değildir. Ordumuzun bize gösterdiği bu duyarlılığı, toplumun diğer fertleri ve kurumlarının da konuya daha duyarlı yaklaşmaları için bir başlangıç olacağını umut ediyoruz. Bugün burada yapılan askerlik uygulamasıyla mevcut özür durumları nedeniyle askerlik yapamayan ancak yapma özlemini çeken arkadaşlarımı ve beni onurlandırdınız. Bu şerefli üniformayı giymek ve içilen bu kutsal anda bütün kalbimizle ortak olmak bizleri için kazanılmış en büyük şeref ve bundan sonraki hayatımızda anlatabileceğimiz en güzel anı oldu” şeklinde konuştu.

Aydın’daki temsili askerlik töreninde 35 engellinin vatani görevini yerine getirdiğini ifade eden Albay Hakan Genç ise, şunları söyledi: “Askerliğini yapamamış vatan evlatlarının temsili askerlik görevini yapmaları nedeniyle bugün bir arada bulunuyoruz. Kutsal askerlik görevini yerine getiren her birey bunun haklı gururunu ömür boyu taşıma mutluluğuna sahip olmaktadır. 1111 sayılı Askerlik Kanunu kapsamında silahaltına alınmaları mümkün olmayan engelli vatandaşlarımızın bir kısmı bu hak ve ödevlerini Genel Kurmay Başkanının emirleri doğrultusunda sembolik olarak yerine getirmektedir” Törende yapılan konuşmaların ardından 35 engelli, yemin töreni için hazırlanan üzerinde silahların bulunduğu masaların etrafına getirildi.

Okunan askerlik andını yüksek sesle tekrar eden engelliler, yemin ederek gerçek anlamda asker oldu. Yemin törenin ardından temsili askerlik görevini yerine getiren engellilere tezkereleri, Vali Al ve protokol üyeleri tarafından verildi.

Aydın 1. Jandarma Er Eğitim Tabur Komutanlığı’nda düzenlenen sembolik askerlik merasimi resmi geçit töreniyle son buldu. Türk bayrağı ve engeli askerlerin geçişi sırasında duygusal anlar yaşanırken, engelli aileleri askeri üniforma giymiş çocuklarını dakikalarca alkışladı .
Kaynak: İHA