Organik Tarım Araştırma Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Urs Niggli'nin Açıklaması

Murat Aslan - Organik Tarım Araştırma Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Urs Niggli, Konya'daki 466 köyün bulunduğu organik tarım havzasında sağlıklı bir zincir oluşturulması durumunda, Avrupa'nın organik ürün ihtiyacının önemli bir kısmının Konya Ovası'ndan karşılanabileceğini söyledi.

İsviçre merkezli Organik Tarım Araştırma Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Urs Niggli, KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı ve Konya Ticaret Borsası'nın birlikte düzenlediği ''KOP Bölgesi'nde Organik Tarım Paneli'' için geldiği Konya'da, AA muhabirine açıklamalarda bulundu.

-İsviçreli profesöre Konya Ovası ilham vermiş-

Tarım alanında eğitim yapma kararını, gençliğinde Konya'ya gelip bu geniş ovada buğday tarlalarını gördükten sonra aldığını vurgulayan Niggli, Konya Ovası'nın ve özellikle güneyindeki, toprakları organik tarıma son derece uygun dağlık havzanın büyük bir tarımsal potansiyele sahip olduğunu belirtti.

Konya'ya şimdiki ziyaretinde, ilk adımları atılan ''Organik Tarım Köyleri'' isimli bir projeyle karşılaşmasının kendisini ikinci kez heyecanlandırdığını anlatan Niggli, şunları kaydetti:

''KOP Bölgesel Kalkınma İdaresi Başkanlığı, İl Özel İdaresi, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ve Ziraat Fakültesi'nin bölgedeki bu organik tarım çalışmasından çok etkilendim. Bölgenin en büyük sorunu olan su konusu hem tasarrufla hem de yeni su kaynakları ile bir şekilde çözülmelidir. Başarılırsa bu bölge, 3 milyon hektar tarım arazisiyle devasa bir güç olur. Konya'daki 466 köyün bulunduğu organik tarım havzasında sağlıklı bir zincir oluşturulması başarılırsa, Avrupa'nın organik ürün ihtiyacının önemli bir kısmı bu bölgeden karşılanabilir. KOP Bölge Kalkınma İdaresi'nin bölge için bir eylem planı hazırlığına başlaması da ayrıca sevindirici.''

-Hem köylü hem ülke ekonomisi kazanacak-

KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Prof. Dr. Mehmet Babaoğlu ise Konya Ovası ve çevresindeki dağlık alanlarda yer alan 1002 köyde, dünyada örneğine az rastlanan bir organik tarım projesinin hayata geçirileceğini söyledi.

Şu ana kadar bu köylerden 71'inde, başta çilek olmak üzere organik tarıma geçildiğini, elde edilen sonuçların ilerisi için büyük umutlar verdiğini dile getiren Babaoğlu, ''İlk etapta 466 köyde organik tarıma geçiyoruz. Üretimde kalite, standardizasyon, işleme, pazarlama ve markalaşma konularında tüm ilgili kurumlarla profesyonel bir çalışma yürütüyoruz. Tek hedefimiz, inandığımız bu projede başarıya ulaşmak. Proje başarılı olursa, hem köylü zenginleşecek hem de ülke ekonomisi kazanacak'' diye konuştu.

Kaynak: AA