Engellilerin Bir Günlük Askerlik Sevinci

Mersin'de merkez ve ilçelerinden gelen 39 engelli , 'Engelliler Haftası' münasebetiyle Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanlığı'nda düzenlenen yemin töreninde bir günlük temsili askerlik yaptılar.

Engellilerin Bir Günlük Askerlik Sevinci
Yemin törenine Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Hayrettin İmren, Mersin Üniversitesi Rektörü Suha Aydın, Vali Yardımcısı Kadir Okatan, Emniyet Müdürü Arif Öksüz, İl Jandarma Alay Komutanı Kıdemli Albay Bedri Dursun, komuta kademesi, engelli vatandaşlar ve aileleri katıldı.

Günün anlam ve önemini belirten konuşmasını yapan Tuğamiral İmren, Türkiye'de yapılan temsili askerlik uygulamasının dünyada ilk ve tek olduğuna dikkat çekti. Askerlik görevini her Türk'ün yapması gerektiğinin üzerinde duran İmren, "Anayasa'nın 72. maddesinde vatan hizmeti 'her Türk'ün hakkı ve ödevi' olarak düzenlenmiştir. 1111 sayılı askerlik kanunu kapsamında silah altına alınmaları mümkün olmayan engelli vatandaşların bu hak ve ödevlerini sembolik olarak yerine getirebilmek maksadıyla 'temsili askerlik' uygulaması icra edilmektedir" dedi.

Engellilerin ailelerine seslenen Tuğamiral İmren, "Sizler her türlü güçlüğe göğüs gererek ve hiçbir karşılık beklemeden engelli çocuklarınıza destek olmaya ve onların hayatlarını kolaylaştırmaya çalışmaktasınız. Çalışma ve gayretleriniz her türlü takdirin üzerindedir. Ne mutlu sizlere ki, yürekleri vatan sevgisi ile dopdolu olan bu gençleri bu yaşlara getirerek Türk Silahlı Kuvvetleri'nin saflarına katılmasını sağladınız” diye konuştu.

Türk milletinin, Türk ordusunu sevgi ile bağrına bastığını belirten İmren, şöyle devam etti; "Bu sevgi ve güven kalesi bize emanet edilen mirastır. Bu mirası muhafaza ve müdafaa etmek en önemli vazifemizdir.” Engellilere gönüllerinin ve komutanlığın her zaman açık olduğunu ifade eden İmren, “Sizlerin sevginizde, düşüncenizde ve başarınızda engel yoktur. Biz bu gün bunları gördük, yaşadık. Sizlerle gurur duyduk. Bizim yüreğimizde de sizler için engel yoktur. Çalışarak ve üreterek topluma katkı sağlayan hedefini ailesi ve içinde yaşadığı çevresi ile hep birlikte mutlu ve umut dolu bir yaşam sürmek olarak belirleyen kardeşlerimizin her zaman yanında olmamız gerektiğin bilincindeyiz. Sizleri seviyor ve sizlerle gurur duyuyoruz” ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından 39 engelli askerlik yeminlerini ettiler. Yemin törenin ardından protokol üyeleri tarafından her bir engelliye temsili terhis belgeleri verildi.

Belgelerin alan engelliler sevinç gösterisinde bulundular. Tören, terhis pastasının kesilmesi ile son buldu .
Kaynak: İHA