''Almanya'da İstihdam Projesi''

''Almanya'da İstihdam Projesi'' kapsamında lise mezunu öğrenciler, Türkiye'deki kurs ve eğitimin ardından Almanya'daki huzurevlerinde istihdam edilecek.

Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü ile Aspendos Hastanesi'nin ortaklığıyla Almanya'da İstihdam Projesi, Antalya'da hayata geçiriliyor.

Kursun ardından Almanya'dan Europcare İnsan Kaynakları Firması ile Aspendos Hastanesi ortaklığında kursiyerlere Almanya'da ileri eğitim ve iş imkanı sağlanıyor.

Aspendos Hastanesi Yönetim Kurulu Başkanı ve proje yürütücüsü Dr. Ferhat Kayan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Almanya'da bakıma muhtaç yaşlı bir nüfus olmasına rağmen bunlara bakacak yeterli genç nüfus olmadığını, bundan yola çıkarak Almanya'da İstihdam Projesi'ni hazırladıklarını söyledi.

Türkiye'de çok sayıda işsiz genç bulunduğunu belirten Kayan, amaçlarının Türkiye'deki genç nüfusa Almanya'da iş olanağı sunmak olduğunu, bunun ilk denemesini proje kapsamında geçen yıl 60 kişilik kurs açarak yaptıklarını ifade etti.

İlk kurs sonucunda seçilen 10 kişinin Almanya'da Nürnberg Belediyesi'ne ait huzurevinde çalışmaya başladığını söyleyen Kayan, ''Almanya'da huzurevinde çalışırken 3 yıl yüksekokul düzeyinde yaşlı bakım teknikerliği eğitimi de görecekler. Eğitimin sonunda yaşlı bakım teknikerlik eğitim diplomasını almaya hak kazanacaklar. Diploma sayesinde öğrenciler Almanya'da sürekli çalışma hakkı kazanacak'' dedi.

-Katılımcılara Almanya'ya gitme fırsatı sunuluyor-

Proje kapsamında Almanya'daki Nürnberg Europcare adlı insan kaynakları firmasıyla iş birliğiyle açtıkları ikinci kursa 200 kişi seçtiklerini bildiren Kayan, ''Projeye 17-35 yaşlarındaki lise mezunları başvuruda bulundu. Öğrencileri dil, kişilik ve davranış biçimine göre seçtik. Almanya'ya gitme hakkı kazanacak olanlar sadece kendilerini değil Türkiye'yi de temsil edecekleri için katılımcıların seçimini titizlikle yaptık'' diye konuştu.

Kayan, hasta ve yaşlı bakımı denildiğinde Avrupa'da önce Almanya'nın akla geldiğini ifade ederek, şunları söyledi:

''Almanya'da huzurevinde ve evde bakım hizmetleri olmak üzere iki türlü bakım yapılıyor. Ülkede 11 binin üzerinde huzurevi var. Ancak hasta bakımı konusunda çok ciddi açık var. Avrupa'da giderek artan yaşlı nüfus Almanya'da da hissedilmeye başlandı. Ülkenin 81 milyon civarındaki nüfusunun yaklaşık 20 milyonu yaşlılardan oluşuyor. Bunun da 2,5 milyonu ciddi anlamda bakıma muhtaç insanlardan oluşuyor.''

Kursun 7 Mayıs'ta başladığını, 31 Ağustos'ta sona ereceğini bildiren Kayan, ''Kursun ardından seçilen öğrenciler 15 Eylül'de Almanya'ya gönderilecek ve huzurevlerinde çalışmaya başlayacaklar. Teorik eğitimler Antalya'da yapılacak. Kursiyerler toplam 560 saatlik yaşlı ve hasta bakım eğitimi alacak. Eğitimler sırasında katılımcılara Almanca kursu da verilecek. Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü ile yapılan protokole göre kurs sonunda katılımcıların en az yarısına istihdam verilmesi zorunluluğu var'' diye konuştu.

Projenin Türkiye ve Almanya'da bir ilk olduğunu kaydeden Kayan, ''Seçilen kursiyerler Almanya'da huzurevinde çalışmaya ve 3 yıllık yaşlı bakım teknikerlik eğitimine başladıklarında ortalama bin avro brüt maaş alacaklar. Diplomalarını aldıktan sonra ise ortalama 2 bin avro brüt maaş alabilecekler'' dedi.

-''Vasıfsız kişilerin meslek sahibi olmaları sevindirici''-

Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Veli Tekkanat ise vasıfsız kişilere eğitim verilmesi ve meslek sahibi olmalarının sevindirici olduğunu söyledi.

Katılımcılara kursa katıldıkları her gün harçlık verileceğini kaydeden Tekkanat, öğrencilerin yurt içinde ve dışında istihdam edilmelerinin olumlu yansımaları olacağını ifade etti.

Toros Kız Meslek Lisesi Hasta ve Yaşlı Bakımı Bölümü son sınıf öğrencisi Nebahat Yanmaz ise bölümlerinin ilk mezunlarını bu yıl vereceğini belirterek, bir öğrenci için Almanya'ya gitmenin çok büyük bir fırsat olacağını, bundan mutluluk duyduğunu söyledi.

Öte yandan, Almanya'da ihtiyaç duyulması halinde gelecek yılın ocak ayında projenin tekrarlanacağı, proje ortaklarının istihdamı artırmak için çalışma yapacağı bildirildi.

Kaynak: AA