'Totemler' Tuvale Yansıyacak

Kazakistanlı sanatçı Rufina Şaripova, 'Totemler' adını verdiği üçüncü kişisel resim sergisini, 'Femin&Art Kadın Sanatçılar Derneği'nin girişimiyle Mersin'de meraklısının beğenisine sunacak.

'Totemler' Tuvale Yansıyacak
2009 yılından bu yana Kazakistan Devlet Televizyonu'nda 'sahne ve kostüm tasarımcısı' olarak çalışan, 2011 yılında ise 'Uluslararası En İyi Grafik Tasarım Yarışması'nda ikincilik ödülünün sahibi olan Şaripova'nın kişisel sergisineyse 28 Nisan Cumartesi günü Femin&Art Kadın Sanatçılar Derneği ev sahipliği yapacak. Yoğun ilgi gösterilmesi beklenen sergi ve 'Totemler' adını verdiği resim çalışmalarıyla ilgili olarak İHA muhabirine açıklamalarda bulunan Şaripova, “Atalarımızın örf ve adetleri ile kazakların günlük göçebe hayatı; aynı uzayda olduğu gibi belli bir sisteme bağlı” dedi.

Söz konusu sistemin, tıpkı güneş sisteminde olduğu gibi dairesel hareket ettiğini anlatan Rufina Şaripova, açıklamasını da şöyle sürdürdü; “Doğu kültüründe daire, kadının başlangıcını ve döngüselliğini sembolize ederdi. Yuvarlak formların etrafından çıkan güneş ışınları, güneş başlı tanrılar bizim tarihimizde taptığımız totemlerdi. Daire eski Türklerde sonsuz yaşamı simgeliyordu. Sergilediğim eserlerde de kompozisyon bir çember içerisinde. Bu sergimi birkaç ayrı çalışma serisinden oluşturdum; aile, totemler-kutsal sayılan çöl hayvanları (deve, kartal, geyik, leopar gibi) ve her zaman ihtiyaç duyduğumuz sevgi ve güzellik.”

Kazakistan'ın etkin ve kültürel geleneklerini yansıtırken, gelenekler ve modern yaşam arasında diyalog kurmak istediğini dile getiren Şaripova, “Kültürlerimizin dinimizi ve kökenimizi Türkiye ile birbirimizi bağlayan ortak değerlerimiz yadsınamaz, bu yüzden çalışmalarımı kardeş ülke Türkiye'de sergilemekten onur duyuyorum” ifadesini kullandı. Öte yandan, Rufina Şaripova, 'Totemler' adını verdiği üçüncü kişisel resim sergisinin, 28 Nisan-5 Mayıs 2012 tarihleri arasında Femin&Art Kadın Sanatçılar Derneği'nde ziyaret edilebileceği bildirildi .
Kaynak: İHA