TKİ Genel Müdürü Aktaş, 'Hedef Yılda 40 Milyon Ton Kömür Üretimi'

Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ) Genel Müdürü Mustafa Aktaş, daire başkanları ile birlikte hafta sonu Soma'da inceleme ve açılışlar yaptı.

TKİ Genel Müdürü Aktaş, 'Hedef Yılda 40 Milyon Ton Kömür Üretimi'
İlk olarak Deniş açık ocaklarında inceleme yapan Aktaş, Soma'daki kömürü "Yetim Kızın Kulağındaki Elmas Küpe"ye benzetti. Aktaş, Soma'da yılda 40 milyon ton kömür üretmeyi hedeflediklerini söyledi.

Sabah saatlerinde ELİ Sosyal Tesislerinde yapılan kahvaltının altından TKİ'nin yönetim kurulu toplantısı yapıldı. TKİ'nin tarihinde ilk defa bir yönetim kurulu toplantısının Ankara dışında yapıldığı belirtildi.

İmbat Madencilik'i de ziyaret eden Aktaş, burada işletme yetkilileri tarafından kapıda karşılandı. Soma protokolü ve işletme yetkilileri ile yemekte bir araya geldi.

"SOMA, 22 MİLYAR KW/SAAT ENERJİ ÜRETEN HAVZA HALİNE GELECEK"
Burada basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Aktaş, Soma'nın TKİ'nin bir numaralı müessesesi olduğunu kaydetti.

Aktaş, "Hem bulunduğu konum, hem üretim hem de istihdama katkı yönüyle TKİ'nin 30 bin işçisinin yarıdan fazlası Soma'da istihdam ediliyor. Bizim 4 müessese, 4 işletmemiz var. 4bin 200 MW'lık kömür santrallerine kömür veriyoruz. 22 milyar KW/saat enerji üretiliyor. Bu havzada ise 5.5 milyar KW/saatlik bir enerji üretim potansiyeli var. Ama bu yeterli değil. Soma'yı tek başına 22 milyar KW/saat enerjiyi üretecek bir havza haline getirmemiz gerekiyor. Hedefimiz 1.5 yıl içersinde planlama ve projelerini bitirip, 2.5 yıl içersinde de 40 milyon tona yakın yıllık üretim potansiyelini bu havzada sağlamamız gerekiyor. Konum da buna çok uygun. Dikili Limanı, yakında Çandarlı Limanı yapılacak, deniz, karayolu ve demiryolu ulaşımı açısından çok uygun. Bu bölgede Türkiye'nin en büyük nakliye kooperatifi var. Altyapısı bunlara uygun" dedi.

Soma'da madencilik faaliyetleri yürüten güçlü özel sektör kuruluşlarının dar bulunduğunu hatırlatan Aktaş, "İmbat Madencilik ve Soma Kömür İşletmeleri A.Ş., bunlar büyük firmalar. Yer altından 10 milyon ton kömür üretip, 10 bin kişiyi istihdam etmek kolay bir iş değil" dedi.

"SOMA, ZONGULDAK'I GERİDE BIRAKTI"
Zonguldak'ın köklü bir madencilik alanı olarak bilindiğini belirten Aktaş, "Soma Havzası, Zonguldak Havzası'na göre bilgi ve birikimini çok daha iyi noktalara taşıyabilmesini bilmiş durumda. Buradaki bilgi ve birikimi, Türkiye'nin değişik yerlerine de taşımamız lazım. Soma'da 800 milyon tona yaklaşmış olan rezervlerin bir an önce ekonomiye kazandırılması lazım. İnşallah bu bilinç içersine ekibimiz ile beraber hareket edeceğiz" diye konuştu.

ANKARA DIŞINDAKİ İLK TKİ YÖNETİM KURULU TOPLANTISI
TKİ tarihinde Ankara dışında yönetim kurulu toplantısının gerçekleşmediğini belirten Aktaş, bu toplantının ilk defa Soma'da yapıldığının altını çizdi. Bunun, bu havzaya verdikleri önemi gösterdiğini belirten Aktaş, Son olarak şunları söyledi: "Sağolsun Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısımız Hasan Murat Mercan da bize eşlik ederek Soma'yı ziyaret etti. Buraları gördükten Sonra hayretler içersinde kaldıklarını ifade etti.

Çok da memnun ayrıldılar. Bizleri çok sıcak karşılayan Somalılara canı gönülden teşekkür ediyoruz." Hafta Sonu Soma'da birçok ziyaret ve açılış gerçekleştiren heyetin, yarın ayrılacağı bildirildi .
Kaynak: İHA