TBMM Başkanı Çiçek'in Açıklaması

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, bugünün sorunlarının dünün bilgi ve yöntemleriyle çözülemeyeceğini belirterek, ''Bir zihniyet değişimine her alanda ihtiyaç olduğu ortada. Bunun önemli bir ayağı anayasadır, onda tereddüt yok. Onu inşallah yapacağız'' dedi.

Çiçek, Trabzon'da bir otelde düzenlenen Türkiye Ziraat Odaları Birliği Karadeniz Bölge Toplantısı'nın açılışında yaptığı konuşmada, 12 Haziran seçimlerinden sonra parlamentoyu oluşturan 4 siyasi partinin, Türkiye'nin sorunlarını çözmek ve Türkiye'yi daha çağdaş, modern hale getirmek için yeni bir anayasa süreci başlattığını hatırlattı.

Anayasa çalışmalarıyla ilgili bölge toplantıları yaptıklarını belirten Çiçek, ''Vatandaşın fikrini, düşüncesini, görüşünü anayasadan beklentilerini öğrenmek adına bu toplantıları yapıyoruz. Bu toplantıların omurgasını çatı kuruluşlarımız teşkil ediyor. Bunun en önemli, en vazgeçilmez unsurlarından biri Türkiye Ziraat Odaları Birliği'dir. Onlar da bizimle beraber bölge bölge dolaşıyorlar. Bugün de güzel bir tevafuk olarak sizlerle beraber olduk. Biz başka bir sebeple gelmiştik ama sizleri görünce bir merhaba demek, çalışmaların başarılı geçmesini temenni etmek amacıyla buraya gelerek birkaç cümle bir şey söylemek istedik'' diye konuştu.

Çiçek, Türkiye'nin önemli ve vazgeçilmez kesimlerinden birinin çiftçiler olduğunu ifade ederek, ''Biz de çiftçi çocuğuyuz, öyle geldik. Çiftçiliğin her türlüsünü Orta Anadolu'da yaptık. Tırpan biçmekten, düven sürmekten, arpa tozunu yutmaktan pancar ekimine varıncaya kadar ne yapılıyorsa biz de 7 çocuklu, 11 nüfuslu bir aile olarak geçimimizi tarımdan temin ettik. O ailenin okuyan çocuğu da bendim. Onun için benim bölgeme ait çiftçilikle ilgili ne sorarsanız hepsinin cevabını veririm. Sözlerimi o şekliyle dinlemenizi arzu ederim'' ifadelerini kullandı.

-''Her alanda zihniyet değişimine ihtiyaç var''-

Günümüzde yapılan işlerin daha stratejik hale gelmeye başladığını belirten Çiçek, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Dünya nüfusu, gıdaya olan ihtiyaç arttıkça sizin öneminiz tüm dünyada daha çok fark ediliyor. Devlet, hükümetler, siyasetçiler olarak bunun farkındayız, daha da farkında olmamız gerekmektedir. Tabiatıyla her kesimin sorunları var. Sizin de sorunlarınız var. Sorunlar olmasa sizlere, bizlere ihtiyaç olmaz. Bunları bugün burada tartışacaksınız, burada arkadaşlarımız ve yetkililer de var. Size bu konuda aydınlatıcı bilgiler verecekler.

Ama bir şeyi unutmamamız lazım. Bugünün sorunlarını dünün bilgi ve yöntemleriyle çözemeyiz. Bir zihniyet değişimine her alanda ihtiyaç olduğu ortada. Bunun önemli bir ayağı anayasadır, onda tereddüt yok. Onu inşallah yapacağız. Ama kabul etmek gerekir ki bu evrensel bir kural. Bugünün sorununu dünün bilgisi ve yöntemleriyle çözemeyiz. Sorunlara karşılık yeni bilgi ve yöntemlere ihtiyaç var ki o acımasız rekabet dünyasında biz varlığımızı sürdürelim. Çünkü hiçbir ürünü biz dünyada tek başımıza üretmiyoruz. Bizimle birlikte başka ülkeler de üretiyor. Yeni teknoloji, yöntemler, imkanlar, yeni kurumsal yapılanmalara gidiyor. En önemlisi önemli bir zihniyet değişimi gerçekleştirerek bunu yapıyorlar. Dünün çöl dediğimiz ülkeleri bugün buğday ihraç eder hale geldiler.''

-''Gerçeklerin penceresinden bakmak lazım''-

''Türkiye'nin daha iyi bir noktaya gelmesi, 2023'e geldiğimizde dünyada her alanda ilk 10 ülkesi haline gelebilmesi için yeniden bir yapılanmaya bir zihniyet değişimine hep birlikte kapı aralamaya çalışıyoruz'' diyen Çiçek, şöyle devam etti:

''Bunu gerçekleştirebilirsek bugün şikayet edilebilecek, dile getirilecek hususların önemli bir kısmını geride bırakabiliriz. Bizler tabiatıyla siyaset yapan insanlarız. Ama artık günümüz dünyasında her şeye siyaset penceresinden değil, gerçeklerin, doğruların penceresinden bakmak lazım. Eğer öyle bakamazsak bunun arkasından birbirimizi suçlarız. Ben olsaydım şöyle olurdu gibi. Doğruların penceresinden baktığımızda neyse ki bu artık tüm dünyada bilinir hale geldi. O zaman hem birbirimizi anlamak kolaylaşır hem de sorunları aşmak kolaylaşacaktır.''

Türkiye'nin stratejik ama yaşanması zor bir coğrafyada olduğunu belirten Çiçek, ''Her bölgenin kendine göre zorlukları var. Ama her zorlukta bir kolaylık olduğuna inananlardanız. Mühim olan kafa kafaya, omuz omuza vererek bu zorluktan bir kolaylığı, bir katma değeri, bir kıymeti ortaya çıkarmak lazım. Bu manada bizim insanımızın önemli becerileri ve kabiliyetleri var. Sizler sadece sorunları, şikayetleri değil, çözümleri de dile getiriyorsunuz. Bunları iyi niyetle bir araya getirdiğimizde inşallah bu toplantılar daha verimli, daha anlamlı hale gelecektir. Ben sizlere başarılı bir çalışma ürününüzün bereketli olmasını, kazancınızın bol olmasını diliyorum'' diye konuştu.

Kaynak: AA