Yığılcalı Arıcılara İlaç Desteği

Düzce İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Yığılca'daki arıcılara ilaç desteği sağladı.

Arıcılara sağlanan destekle ilgili açıklama yapan İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ayhan Ünal, 2011 yılında il genelinde arı kolonisi varlığının artmasına karşın, Yığılca'da yüzde 18 civarında azalma olduğunu tespit edildiğini belirterek, yapılan araştırmalar Sonucunda arı kolonilerindeki azalmanın Varroa zararlısından kaynaklandığını belirlediklerini bildirdi.

İlçedeki bütün arı kolonilerinin bu zararlıya karşı ilaçlanması amacıyla ilaç temin ettiklerini belirten Ünal, ''Yaptığımız proje doğrultusunda yüzde 50'si İl Özel İdaresi ve yüzde 50'si Yığılcalı aracılarımızın katkıları ile temin ettiğimiz 576 adet ilaçla ilçe genelindeki 2 bin 880 adet kolonin tamamının ilaçlaması yapılacak. Çünkü bu zararlı ile mücadelede başarılı olmanın yolu bütün kolonilerin ilaçlanmasıdır. Varroa zararlısı ile merkez ve diğer ilçelerdeki arıcılarımız kendi imkanları ile mücadele ediyorlar'' dedi.

Yığılca arısının farklı bir ırk olduğunu ve bal veriminin diğer arılara göre daha yüksek olduğuna işaret eden Ünal sözlerini şöyle sürdürdü:

''1960'lı yıllarda Türkiye Kalkınma Vakfı bu ırkı fark ederek uzun yıllar bu ilçemizden damızlık arı temin etmiş ve bunun satışını yapmıştır. 2000'li yıllarda Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nden hocalarımız bu arının farklı bir ırk olduğunu belirleyerek üzerinde çalışmışlar, hatta Yığılca İlçe Tarım Müdürlüğü'ndeki veteriner hekimleri ODTÜ'de kursa davet ederek eğitim vermişlerdir. Yine İl ve İlçe Müdürlüğümüz bu ırkın korunması amacı ile bu bölgeye arı girişini engellemiştir, yine engellemeye devam etmektedir. Son 2 yıldır ise Düzce Üniversitemizde bu arı ile ilgili Düzce Üniversitesi Arıcılık Araştırma Geliştirme ve Uygulama Merkezi'i kurarak çalışmaya başlamıştır. Bunlar Yığılca arısı ve ilçemiz adına sevindirici gelişmelerdir.''

''Yığılca arısı ilçe için bir fırsattır'' diyen Ünal, İlçe Tarım Müdürlüğü ve Yığılca Halk Eğitimi Müdürlüğünün her yıl arıcılara eğitim vermek amacı ile kurslar düzenlediklerini kaydetti.

Ünal, beklentilerinin, ilçedeki arıcıların arı kolonileri ile birlikte ana arı üretim imkanlarını ve kapasitelerini artırarak ilçeye ekonomik katkıda bulunmak olduğunu vurguladı.