Van'da Geçen Yıl 809 Kanser Vakası Görüldü

Van Sağlık İl Müdürü Dr. Bilal Acar, il genelinde en çok görülen kanser türleri arasında ilk sırayı mide kanserinin aldığını açıkladı.

Van'da Geçen Yıl 809 Kanser Vakası Görüldü
Kanser Haftası dolayısı ile açıklamalarda bulunan Dr. Bilal Acar, 2010 yılı verilerine göre Van'da 809 kanser vakası görüldüğünü, bu vakaların yüzde 50'i kadınlarda, yüzde 49'u ise erkeklerde tespit edildiğini belirtti.

Aynı dönemde görülen kanser türleri açısından erkeklerde ilk beş sırayı akciğer, mesane, prostat, mide kolon kanseri alırken, kadınlarda ise ilk beş sırada meme, mide, tiroid, endometrium ve akciğer kanseri görüldüğünü anlatan Dr. Acar "2011 yılında olduğu gibi 2012 yılında da kadınkanserleri yılı olarak devam edecektir. Meme kanseri, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de kadınlarda en sık görülen kanserdir. Ülkemizde yılda en az 20 bin kişi meme kanseri teşhisi almakta olup, ve ne yazık ki olgularında büyük bir bölüm geç evrelerde teşhis edilmektedir. Kadınlarda kansere bağlı ölümlerin il sırasında yer alan ve tedavisi mümkün olan meme kanserinde erken teşhis çok önemli olduğundan kadınların evde ayda bir kendi kendine meme muayenesi, klinik meme muayenesi ve 40 yaşın üzerinde hekimkontrolünde düzenli mamografi çektirmeleri büyük önem taşımaktadır. Erken tanı ve önlenebilir bir diğer kanser türü ise rahim ağzı (serviks) kanseridir. Rahim ağzı kanseri taraması için yapılan test, 'pap-smear' testedir. 30 yaşından sonra her kadının bu testi yaptırması gerekmektedir. İlimizde Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi bünyesinde hizmet veren Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM) 'Erken Teşhis hayat kurtarır' prensibinden yola çıkarak meme ve serviks (rahim ağzı) kanseri ileilgili tarama programları ücretsiz olarak yürütmektedir. İlimizde en çok görülen kanser türleri arasında ilk sırayı mide kanseri almaktadır. Tüm hastalar arasında mide kanseri olan 98, özafagus yemek borusu 48, meme 22 ve akciğer ise 22 olarak ilk sıralarda yer aldı" dedi.