Sağlık İl Müdürü Mustafa Tepe'den Açıklama

Sağlık İl Müdürü Mustafa Tepe, kanser hastalığında bilgi eksikliği, korku, ihmal gibi nedenlerle insanların zamanında hekime başvurmamakta, tanının gecikmekte ve tedavinin de güçleştiğini bildirdi.

Tepe, 1-7 Nisan Kanser Haftası nedeniyle yaptığı yazılı açıklamada, kanser hastalığı konusunda toplum bilincinin geliştirilmesi gerektiğini belirtti.

Rize'de kanserle mücadele konusunda eylem planları yapıldığını ifade eden Tepe, şunları kaydetti:

''Tütün kontrolü, dengeli beslenme, fizik aktivite, meme kanseri, kolerektal kanserler, serviks kanserleri ve prostat kanserleri konusunda çalışmalar yapılmıştır. 2011 yılı içerisinde Kanser Erken Teşhis ve Tarama Merkezinde 3 bin 243 meme kanseri taraması, bin 939 rahim ağzı kanseri taraması, 389 prostat kanseri taraması, bin 857 kalın bağırsak kanseri taraması, 999 kişiye de mamografi taraması yapılmıştır.''

Tepe, önleyici tedbirlerin her türlü hastalık için çok önemli olduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti:

''Meme kanserini önleme ve koruma, güvenli su kullanımı, uygun beslenme alışkanlığı, hayvansal yağ tüketiminin azaltılması, yiyecekler, hazırlama ve saklama koşulları, sigara kullanımının zararları, güneş ışınlarından korunma, serviks kanserinde erken tanı ve taramanın önemi, cilt kanserinde erken tanı ve taramanın önemi büyüktür. Erken tanı ve tedavi ile kanserli hastalarda önemli oranda iyileşme mümkün olabilmektedir. Kanser hastalığında bilgi eksikliği, korku, ihmal gibi nedenlerle insanlarımız zamanında hekime başvurmamakta, tanı gecikmekte ve tedavi de güçleşmektedir.''

Tepe, kanser taramasının Rize Devlet Hastanesi bünyesinde faaliyet gösteren Kanser Erken Teşhis ve Tarama Merkezi'nde ücretsiz olarak yürütüldüğünü kaydetti.